3 koristi kave, ki jih še ne poznate

Kava ni le eden najbolj priljubljenih napitkov na svetu, temveč je tudi vir številnih zdravstvenih in kozmetičnih koristi, ki jih znanost šele začenja temeljito raziskovati. Odkrijte koristi kave, ki jih morda še ne poznate.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Koristi kave, kot so pozitivni vpliv na energijo in zbranost ter spodbujanje prebave, so znane že desetletja. V zadnjem času pa znanstveniki odkrivajo tudi nove koristi kave, kot so “antiaging” učinek in vpliv na upočasnjeno staranje kože. Tako se k fizičnim in čustvenim spodbudam, ki jih prinaša skodelica kave, dodajajo nekatere koristi kave, ki so jih prepoznali predvsem v kozmetični industriji.  

koristi kave

Zgodnje jutranje poživilo in ritual

Espresso, macchiato, kapučino, bela kava, kava z mlekom, turška … ne glede na to, ali v skodelici kave uživamo v mirnem zavetju doma ali v baru ali pa morda v pisarni, se koristi kave začenjajo prav s tem ritualom. Za nekatere je nujna jutranja rutina, za druge pa priložnost za kratek odmor, druženje in sprostitev v današnjem hitrem tempu življenja. A pravi ljubitelji kave vedo, da koristi kave začnejo učinkovati že dolgo preden jo poskusijo, saj že sam vonj tega priljubljenega napitka vpliva na našo čustveno sfero.

koristi kave

Znane koristi kave

Poleg pozitivnih učinkov na energijo in zbranost, kava pripomore k večji porabi kalorij in s tem k ohranjanju telesne teže.

Kava namreč, zahvaljujoč kofeinu, lahko poveča termogenezo in tako pospeši metabolizem, kar pripomore k večji porabi kalorij. Kofein spodbuja lipolizo, torej razgradnjo maščobnih zalog, kar olajša uporabo maščob kot vira energije med fizično aktivnostjo. Pitje kave lahko začasno zavira apetit, poleg tega kofein izboljša fizično zmogljivost, omogoča intenzivnejšo vadbo in s tem večjo porabo energije. Seveda je pri tem pomembno, da kavo pijemo brez sladkorja.

Koristi kave na področju kozmetike in dermatologije

V zadnjem času uporaba kave postaja vse bolj priljubljena na področju kozmetične industrije, pa tudi dermatologije. Nekateri znanstveni podatki so namreč že pokazali obetavne učinke kave na kožo, zato nakazujejo možnost uporabe aktivnih sestavin iz kave pri zdravljenju različnih kožnih bolezni.

Poleg tega ima kofein protivnetne učinke, s katerimi pripomore k zmanjšanju oteklin in temnih kolobarjev pod očmi, zato je priljubljena sestavina v kozmetičnih izdelkih za obraz. V zelenih kavnih zrnih pa je prisoten polifenol, imenovan klorogenska kislina, ki igra pomembno vlogo v antioksidativnih procesih in pomaga pri nevtralizaciji prostih radikalov.

Antiaging učinek kave

Na račun zgoraj omenjenih sestavin je kava v zadnjem času pridobila precej pozornosti zaradi svojih potencialnih antiaging učinkov.

Antioksidanti v kavi imajo ključno vlogo pri zaščiti kože pred oksidativnim stresom, ki ga povzročajo prosti radikali in je eden glavnih vzrokov za prezgodnje staranje.

Kofein, ki je druga pomembna sestavina kave, pa spodbuja mikrocirkulacijo, zato tako kofein kot klorogenska kislina prispevata k bolj napeti in mladostni koži, kar kavo dela zanimivo sestavino v različnih formulah za nego kože, namenjenih predvsem boju proti znakom staranja.