5 živil za zdravje možganov

“Sem to, kar jem”, pravi stari pregovor. Če še ne veste, tudi na zdravje možganov lahko vplivamo s pravilno prehrano.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Hrana, ki jo uživamo, pomembno vpliva na naše splošno zdravje in dobro počutje, vključno z zdravjem možganov. Predstavljamo vam pet živil, bogatih z bistvenimi hranili, ki lahko izboljšajo vaše kognitivne sposobnosti in ohranjajo zdravje možganov.

Losos je bogat z omega-3

Ta mastna riba je polna omega-3 maščobnih kislin, zlasti DHA in EPA, ki sta ključni za zdravje možganskih celic in izboljšanje spomina.

Redno uživanje lososa lahko zmanjša tveganje za kognitivni upad in pomaga zmanjšati vnetja v telesu. Poleg tega je losos bogat z vitaminom D, ki je pomemben za razpoloženje, in beljakovinami, ki podpirajo mišično maso in splošno energijo.

vnos beljakovin, losos

Borovnice so polne antioksidantov

Borovnice so bogate z antioksidanti, predvsem antocianini, ki jim dajejo značilno modro barvo in pomagajo pri zaščiti možganov pred oksidativnim stresom. Poleg tega vsebujejo vitamine C, K in različne minerale, ki podpirajo splošno zdravje. Antioksidanti v borovnicah lahko zmanjšajo tveganje za kognitivni upad in izboljšajo spomin ter koncentracijo. Zaradi nizke vsebnosti kalorij in visoke vsebnosti vlaknin so odličen prigrizek, ki prispeva k zdravi prehrani in hkrati varuje možgane pred staranjem in nevrodegenerativnimi boleznimi.

Z orehi zoper Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen

Bogati so bogati z omega-3 maščobnimi kislinami rastlinskega izvora in vitaminom E, ki podpirajo zdrave kognitivne funkcije. Redno uživanje orehov lahko pomaga pri zmanjšanju tveganja za nevrodegenerativne bolezni, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen.   

Orehi vsebujejo tudi antioksidante, ki ščitijo možganske celice pred poškodbami prostih radikalov in vnetji. Poleg tega so orehi dober vir mineralov, kot sta magnezij in cink, ki podpirata zdravje živčevja.

Špinača pomaga pri pretoku kisika v možgane

Špinača je bogata z železom in magnezijem, ki pomagata pri pretoku kisika v možgane. Bogata pa je tudi z vitamini K, A in C ter folno kislino, ki so ključnega pomena za pravilno delovanje možganov. Vitamin K igra pomembno vlogo pri podpori kognitivnih funkcij in izboljšanju možganskega zdravja, medtem ko folna kislina pomaga zmanjšati tveganje za kognitivni upad. Špinača vsebuje tudi antioksidante, kot so lutein, beta-karoten in flavonoidi, ki ščitijo možganske celice pred oksidativnim stresom in vnetji.

Jajca za zdravje možgaov in vitkost 

So izvrsten vir vitaminov B, predvsem B6, B9 in B12, ki so ključni za ohranjanje zdravega živčnega sistema. Ena od najpomembnejših sestavin v jajcih je holin, hranilo, ki je ključnega pomena za sintezo acetilholina, nevrotransmiterja, povezanega s spominom in učenjem. Holin prispeva k ohranjanju celičnih membran in podpira kognitivne funkcije. Jajca vsebujejo tudi antioksidante lutein in zeaksantin, ki ščitijo možgane pred oksidativnim stresom in zmanjšujejo tveganje za nevrodegenerativne bolezni. Redno uživanje jajc lahko pomaga izboljšati spomin, pozornost in splošno mentalno ostrino, poleg tega pa vam bodo pomagala tudi pri ohranjanju vitkosti. 

breakfast 456351 1280