Ena od jedi, ki jo po praznikih običajno ostane preveč, so sladice panettone in pandoro. Suhe rezine tega sicer odličnega italijanskega prazničnega peciva lahko izkoristite za pripravo toasta. Rezine panettona ali pandora lahko popečete na maslu in dobili boste panettone toast na francoski način.
Rezine panettona prav tako lahko uporabite za ustvarjanje plasti, ki jih vmes namažete s kremo in okrasite z gozdnimi sadeži. Prav tako lahko panettone uporabite namesto keksov savoiardi za pripravo tiramisuja.
Ostanke zelenjave lahko uporabite za pripravo raznih namazov ali zelenjavnih polpet, medtem ko lahko ostankom mesnih jedi dodate krompir in čebulo ter jih prav tako pripravite kot polpete. Ena možnost je, da iz ostankov mesnih jedi pripravite omako za testenine.
Skrbno načrtovanje
Pomembno je, da se zavedamo vrednosti hrane in da skrbno načrtujemo nakupe ter ustvarjamo kreativne recepte za izkoriščanje ostankov prazničnih pojedin.
Iznajdljivost pri pripravi receptov iz ostankov prazničnih pojedin ne bo le prispevala k zmanjšanju količine zavržene hrane, ampak bo tudi pripomogla k temu, da bo vsak obrok postal edinstvena kulinarična izkušnja.