Zdrav sladki recept: Domač čokolino

Čokolino je med otroki priljubljena jed, ki je za starše priročna predvsem, kadar je na mizo treba jed postaviti v nekaj minutah. Ker pa po navadi kupljeni pripravki vsebujejo precejšen delež sladkorja, je veliko bolj zdrava različica čokolina, ki ga lahko pripravimo doma.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Čeprav smo pred dnevi na našem portalu pisali o vedno višjih cenah čokolade in kakava, se lahko z nekaj iznajdljivosti in doma pripravljenimi jedmi prav tako odlično posladkamo.

Za naslednjo jed bomo sicer rabili nekaj kakava v prahu, predlagamo tistega, ki ne vsebuje dodanih sladkorjev ali drugih sestavin. Poleg tega pripravimo še ovsene kosmiče, mlete lešnike in mleko. Za drugo različico recepta za domač čokolino pa še datlje. Najboljši so sveži, če teh nimamo, jih lahko večer pred pripravo jedi namočimo v vodi. Prav tako kot pri kakavu, sledimo temu, da imajo datlji čim manj dodatkov kot so fruktozni sirup in podobno.

Čokolino ali čokolešnik

Da bi dobili boljšo strukturo, ovsene kosmiče (tri velike žlice) prej zmeljemo. Zavremo dva decilitra mleka, primešamo lešnike in ovsene kosmiče ter kakav po okusu. Na zmernem ognju kuhamo kakšno minuto, nato jed odstavimo in pustimo nekaj časa stati.

Za bolj sladkosnede

Pri drugi verziji recepta uporabimo še datlje. Nekaj datljev tako prej namočimo, nato narežemo na koščke in zmeljemo v multipraktiku. Ovsene kosmiče, lešnike in kakav in narezane ter namočene datlje dodamo v multipraktik ali blender in mešamo toliko časa, da nastane drobno zmleta zmes. Po želji dodamo ščepec soli. Na koncu vse skupaj zalijemo s toplim mlekom.