Ali veste, koliko goriva porabi klima v avtomobilu?

Ko šele prižgete avtomobil, mora klimatska naprava trdo delati, da bi notranjo temperaturo znižala na prijetno raven. Morda ste že slišali, da spuščena okna lahko zmanjšajo učinkovitost porabe goriva, a ste se kdaj vprašali, koliko goriva porabi klimatska naprava vašega avtomobila?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Način delovanja klimatskega sistema vašega avtomobila pomeni, da je potrebna določena količina energije za prenos hladnega plina v kabino vašega avtomobila. Znotraj tega sistema kompresor vsebuje hladilno sredstvo, podobno kot vaš hladilnik. Ko svež zrak vstopi v sistem, hladilno sredstvo povzroči znatno znižanje temperature zraka. V tem trenutku se hladilno sredstvo pretvori v tekočino in vse nečistoče se odstranijo.

Tekočina pride do toplotnega ekspanzijskega ventila, kjer se lahko pretok tekočine omeji. To vam omogoča nadzor nad notranjo temperaturo avtomobila. Končno se tekočina pretvori v paro, ki lahko potuje skozi uparjalne tuljave, da bi bila izpihana skozi prezračevalne reže kot lepo ohlajen zrak. Hladilno sredstvo se vrne v plinasto stanje in celoten proces se lahko ponovi, da se zagotovi stalen hladen zrak.

Kompresor zahteva energijo za delovanje klimatskega sistema vašega vozila, zato bo porabil določeno količino goriva, kadar koli sistem deluje. To lahko poveča vašo porabo goriva za do 10 odstotkov, učinki pa so še posebej opazni na kratkih vožnjah.

Kako ddeluje klimatska naprava?

Ko šele prižgete avtomobil, mora klimatska naprava trdo delati, da bi notranjo temperaturo znižala na prijetno raven. Ko pa je avtomobil dovolj ohlajen, se lahko odločite zmanjšati pretok zraka, povečati temperaturo ali popolnoma izklopiti klimatsko napravo.

Na daljšem potovanju je malo verjetno, da bo klimatska naprava morala delovati ves čas. Zaradi tega je povečana poraba goriva, ki jo povzroča uporaba klimatske naprave, bolj opazna na kratkih vožnjah.

Kako varčevati z gorivom?

Obstaja več načinov za varčevanje z gorivom med vožnjo, vključno s počasnim in gladkim pospeševanjem in zaviranjem, spoštovanjem omejitev hitrosti ter zagotavljanjem pravilnega tlaka v pnevmatikah.

To je nekaj najpogostejših smiselnih načinov, ki verjetno ne bodo veliko vplivali na vaša potovanja. Vendar pa obstajajo tudi nekateri manj očitni koraki, ki jih lahko sprejmete, vključno z izklopom radia in omejevanjem teže v vašem vozilu.

Če vas skrbi, da vaša klimatska naprava preveč porablja dragoceno gorivo, obstajajo nekateri načini, kako lahko zmanjšate njeno porabo:

Parkirajte v senci

Če je mogoče, je bolje parkirati vozilo na senčnem mestu, namesto na odprtem, kjer bi ga lahko ožgalo sonce. Ne samo, da bo vaše vozilo ostalo hladno, temveč ne boste toliko potrebovali klimatske naprave.

Odprite okna, ko šele začnete pot

Ko prvič začnete pot, je bolje odpreti okna za nekaj minut. Na ta način boste odstranili večino vročega zraka iz kabine in vaša klimatska naprava ne bo toliko obremenjena.

Na kratkih vožnjah imejte odprta okna

Kljub temu, kar mnogi ljudje mislijo, vožnja z odprtimi okni ni tako slaba za porabo goriva, ko vozite z nizko hitrostjo. Če se torej vozite po manjših krajih in mestih, boste z odpiranjem oken prihranili več goriva kot z uporabo klimatske naprave. Če vozite po hitrih cestah, je bolj koristno uporabljati klimatsko napravo, saj dodatni upor, ki ga povzročajo odprta okna, lahko porabi več goriva.

Zmanjšajte uporabo klimatske naprave, ko se vaš avtomobil ohladi

Ko se vaš avtomobil dovolj ohladi, lahko zmanjšate pretok zraka, da manj zraka vstopa v kabino, ali pa nekoliko povečate temperaturo.

Obe ti stvari bosta pomenili, da kompresor ne bo toliko obremenjen. Seveda je za varčevanje z gorivom najkoristneje voziti brez klimatske naprave in z odprtimi okni, vendar to verjetno ni mogoče niti zaželeno v vročem dnevu.

Prav tako je pomembno redno servisirati klimatsko napravo vašega vozila. To je treba storiti vsaki dve leti, da se zagotovi, da sistem deluje učinkovito in da se porabljeno hladilno sredstvo zamenja.

Ko raven hladilnega sredstva pade, mora sistem bolj delati, da proizvede količino hladnega zraka, ki jo potrebujete. To bo porabilo več goriva, zato je dobra ideja redno servisirati klimatsko napravo, da prihranite še več goriva.