Zdrav recept: Fritaja z blitvo

Čeprav je blitva v našem okolju verjetno najbolj prepoznana kot priloga k ribam, pa naslednji recept dokazuje, da niti ni treba, da to zelenjavo pripravljamo v kombinaciji s krompirjem.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Tokrat smo za vas pripravili odličen recept fritaja z blitvo.

Blitva je izjemno zdrava zelenjava, bogata z antioksidanti, folno kislino, vitaminom C in številnimi minerali. Zaradi vseh teh hranilnih snovi bi jo morali vključevati v svojo prehrano veliko pogosteje, kot to morda počnemo zdaj. Tokrat vam predstavljamo recept fritaja z blitvo, ki je preprost za pripravo in odlična izbira za hranljiv obrok.

Fritaja z blitvo sestavine:

  • 5 mladih krompirjev
  • 1 šop blitve
  • 1 strok česna
  • 12 jajc
  • 1/2 skodelice grškega jogurta
  • majhna pest sesekljanega drobnjaka
  • 1 skodelica naribanega sira (lahko uporabite parmezan, gaudo ali kateri koli sir po vašem okusu)
  • 2 žlički oljčnega olja
  • ščepec soli
  • poper po okusu

Priprava:

  1. Priprava krompirja: Pečico segrejte na 220 stopinj Celzija. Krompir narežite na majhne kocke in ga zmešajte z eno čajno žličko olivnega olja, soljo in poprom. Razporedite ga po pekaču in pecite približno 30 minut, dokler ne postane mehak in zlato rjav.
  2. Priprava blitve: Medtem ko se krompir peče, segrejte še eno žličko olivnega olja v veliki ponvi na zmernem ognju. Dodajte narezano blitvo in 1/4 skodelice vode. Pokrijte in dušite približno 5 minut, dokler blitva ne ovene. Nato dodajte nasekljan česen in mešajte še nekaj minut, dokler se česen ne zmehča in sprosti svojo aromo. Blitvo solite in poprajte po okusu, nato pa pustite, da se nekoliko ohladi.
  3. Priprava jajčne zmesi: V srednje veliki skledi razžvrkljajte jajca. Dodajte grški jogurt in dobro premešajte, da dobite enotno zmes. Vmešajte še sesekljan drobnjak in začinite s soljo in poprom po okusu.
  4. Sestavljanje fritaje: Znižajte temperaturo pečice na 175 stopinj Celzija. Vzemite pekač in na dno razporedite plast pečenega krompirja. Čez krompir enakomerno razporedite blitvo s česnom. Potresite z naribanim sirom. Na koncu vse prelijte z jajčno mešanico z jogurtom.
  5. Peka: Fritajo pecite v pečici približno 30 minut, dokler ne postane zlato rjave barve in se sredica ne strdi. Preverite z zobotrebcem – če izvlečete čistega, je fritaja pripravljena.
  6. Postrežba: Fritaja z blitvo naj se nekoliko ohladi, nato jo narežite na kose in postrezite. Odlična je sama po sebi ali pa jo dopolnite s svežo solato.

Nasveti:

  • Za dodatno aromo lahko jajčni mešanici dodate sveža zelišča, kot so peteršilj, bazilika ali timijan.
  • Če želite fritajo še bolj bogato, lahko dodate na kocke narezano papriko ali na tanke rezine narezano bučko.
  • Fritajo lahko pripravite tudi vnaprej in jo kasneje pogrejete, saj ohrani svoj okus in teksturo.

Uživajte v tej zdravi in okusni jedi, ki bo zagotovo postala stalnica na vašem jedilniku!

 

Za zanimiv recept s špinačo kliknite tu: Recept

Zanimivosti o blitvi.