Recept: Vse skrivnosti popolne šalše

Domača omaka iz paradižnika ohranja njegovo esenco in služi kot osnova za številne jedi, od testenin do zelenjave in mesa. Predstavljamo vam recept, s katerim boste uživali v domači šalši.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Omaka iz paradižnika se pripravlja skoraj v vseh delih Mediterana, zato obstaja več različnih načinov priprave. Recept bo zagotovo veliko boljši, če boste uporabili sezonske paradižnike iz vrta ali z tržnice. Če jo boste pripravili v večjih količinah, jo lahko brez težav zamrznete v majhnih plastičnih posodah in uporabite kot osnovo za različne omake, juhe, enolončnice ali kot nadev za pice, slane pogače in zavitke.

Prava sorta

San Marzano paradižniki v Italiji so kulinarični zakon dobrega paradižnikovega preliva. Vendar pa bodo poleg teh podolgovatih plodov ustrezali tudi slivasti paradižniki, pelati ali paradižniki z govejo srčno obliko, pa tudi njihove kombinacije.

Zreli paradižniki

Prezreli paradižniki, ki jih pogosto najdemo na tržnicah in so namenjeni kuhanju, so najboljši. Ne pustite se prevarati z ceno ali neprivlačnim izgledom – paradižniki iz rastlinjakov ne bodo dali dovolj dobrih rezultatov.

Čas

Če nimate časa, niti ne začnite s kuhanjem, saj za pravo omako iz paradižnika potrebujete ure – od dveh do štirih, odvisno od količine – ali še dlje. Pomembno je biti predan, brez naglice in hitenja. Le tako boste dobili pravo omako iz paradižnika, v kateri bodo vsi uživali.

Preveč začimb

Kombinacije začimb, kupljene v trgovini, lahko le pokvarijo vašo omako iz paradižnika. Vse, kar potrebujete od začimb, je sol, poper, bazilika in oljčno olje. Dobre dodatke vključujejo tudi peteršilj, česen, mediteranske začimbne rastline in kapre. Če imate radi pikantno, lahko dodate nekaj začinjenih paprik, za dodatni okus pa nekateri priporočajo tudi sušene paradižnike.

Lupljenje

Nekateri kuharji ne lupijo paradižnikov, da bi dosegli intenzivnejši okus, ohranili nekaj teksture ali ker nameravajo omako kuhati, dokler se skoraj ne razpade. Vendar pa, če želite lepo teksturo, paradižnike pred pripravo zarežite, blanširajte, olupite in nasekljajte. Po želji lahko omako tudi pretlačite.

Pravi lonec

Številni kuharji trdijo, da je omaka iz paradižnika boljša, če se ne meša, ampak le občasno pretrese. Da se ne zažge, je najbolje izbrati lonec z debelim dnom, vendar ne aluminijast, saj lahko kisline iz paradižnika povzročijo škodljive spojine.

Preveč (ali premalo) sladkorja

Količina sladkorja je odvisna od sladkosti paradižnikov in količine čebule. Da boste zadovoljni, je najbolje dodajati sladkor proti koncu – malo po malo, nato vzamete malo omake na krožnik, poskusite in preverite končni rezultat. Poleg sladkorja lahko dodate tudi malo sladkega vina.

Sestavine za omako iz paradižnika

– 200 ml oljčnega olja
– 5 strokov česna
– 3 čebule
– 2 kg paradižnika
– Približno 1 žlica sladkorja (odvisno od sladkosti paradižnikov)
– 1 manjši šopek peteršilja
– Sol in poper

Priprava omake iz paradižnika:

1. Paradižnike blanširajte, olupite in narežite na majhne kocke.
2. Na oljčnem olju popražite drobno sesekljano čebulo in česen, nato dodajte paradižnik narezan na kocke skupaj z izločeno tekočino.
3. Dodajte sol in poper, nato zavrite. Zmanjšajte ogenj, dodajte sesekljan peteršilj in kuhajte približno 2 do 3 ure. Na koncu dodajte sladkor, sol in poper.