Recept za sočne lepinje

Če iščete popoln recept za mehke, puhasto zračne in izjemno sočne lepinje, ste na pravem mestu. Te lepinje so idealne za vsakdanjo uporabo – bodisi kot priloga k jedem z žara, kot osnova za sendviče ali pa kar same po sebi, namazane z vašim najljubšim namazom. Priprava je preprosta, rezultat pa bo navdušil vašo družino in goste.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Sestavine:
– 500 g gladke moke
– 1 zavitek suhega kvasa (7 g) ali 25 g svežega kvasa
– 1 čajna žlička sladkorja
– 1 čajna žlička soli
– 300 ml tople vode
– 2 žlici olivnega olja
– 1 žlica jogurta
– 1 jajce (za premaz)

Postopek:

1. Priprava kvasa: Če uporabljate sveži kvas, ga raztopite v 100 ml tople vode in dodajte sladkor. Pustite stati približno 10 minut, da se kvas aktivira in začne peniti. Če uporabljate suhi kvas, ga preprosto zmešajte z moko.

2. Masa* V večjo skledo presejte moko in ji dodajte sol. V sredini moke naredite jamico in vanjo vlijte aktivirani kvas (ali suhi kvas), preostalo vodo, olivno olje in jogurt. Vse skupaj zmešajte in gnetite približno 10 minut, dokler ne dobite gladkega in elastičnega testa.

3. Vzhajanje: Testo pokrijte s kuhinjsko krpo ali folijo in pustite vzhajati na toplem mestu približno eno uro, dokler se volumen testa ne podvoji.

4. Oblikovanje lepinj:Vzhajano testo prenesite na rahlo pomokano površino. Razdelite ga na enake dele (približno 8 kroglic) in jih oblikujte v lepinje. Položite jih na pekač, obložen s peki papirjem.

5. Ponovno vzhajanje: Pokrijte lepinje in jih pustite vzhajati še 20-30 minut.

6. Premaz in peka: Pred peko lepinje premažite z razžvrkljanim jajcem. Pečico segrejte na 200 °C in lepinje pecite približno 15-20 minut, dokler ne postanejo zlato rjave in hrustljave.

7. Postrežba: Pečene lepinje pustite, da se ohladijo na rešetki. Postrezite jih tople kot prilogo ali jih napolnite z mesom, zelenjavo ali drugimi nadevi po vaši izbiri.

Dober tek!