Sonce je vir neskončne energije

Sončna energija je brezplačen in okolju prijazen vir energije, ključna za prihodnost energetskega sektorja, saj sončne elektrarne nudijo številne prednosti tako  posameznikom kot  gospodarstvu.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ena glavnih prednosti sončnih elektrarn je njihova trajnostnost, saj je sončna energija obnovljiv vir energije in se lahko uporablja, ne da bi izčrpali zaloge. Pri proizvodnji ni emisij toplogrednih plinov niti kakorkoli drugače  onesnažuje okolje.

Največja prednost je, da vam sončna energija zniža stroške in omogoči samooskrbo z energijo ter nenazadnje postanete neodvisni pred višanjem cen energetov. Drži, da so stroški namestitve lahko visoki, vendar se običajno naložba hitro povrne. Prav tako predlagamo, da spremljate subvencije in druge spobdube za namestitev obnovljivljih virov energije, s pomočjo katerih je investicija nekoliko lažja.

Izziv, s  katerim se investitorji pogosto soočajo, je nihanje proizvodnje električne energije glede na vremenske pogoje, vendar se slovenska obala ponaša z veliko sonca, prav tako pa se lahko te težave rešijo z učinkovitim shranjevanjem energije in boljšim upravljanjem elektroenergetskega omrežja.

Kako se lotiti projekta?

Najlažje je pri novogradnjah, kjer sončno elektrarno  vključimo že v začetni fazi načrtovanja. To omogoča boljšo integracijo panelov v streho ali fasado ter zmanjšuje potrebo po dodatnih prilagoditvah kasneje. Pri starejših nepremičninah je največji izziv prilaganje strešne konstrukcije in postavitve električnih komponent.

Na kaj morate biti pozorni pri izbiri izvajalca?

Izkušnje in referenčni projekti, certifikati in dovoljenja, kakovost komponent, garancija, cena, učinkovitost, storitve vzdrževanja in podpore in povratne informacije ter mnenja strank, vse to po našem mnenju šteje.

Subvencije?

Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad, spodbuja trajnostni razvoj v Sloveniji, vključno z uvedbo subvencij za sončne elektrarne. Subvencije so namenjene spodbujanju namestitve sončnih elektrarn na stavbah in objektih ter  posameznikom in podjetjem. Poleg nepovratnih finančnih sredstev pa je na voljo tudi financiranje z ugodnimi krediti, namenjenimi financiranju obnovljivih virov energije, vključno s sončnimi elektrarnami. Prav je, da investiramo v sončno energijo, saj je razvoj te tehnike rešitev za ohranjanje našega planeta.

Obala nepremičnine d.o.o.
Obala 16, 6320 Portorož
Tel : 05 674 10 30
Mob: 041 35 22 00
info@obala-nepremicnine.si
www.obala-nepremicnine.si