Zobna ščetka – Kako pogosto bi jo morali menjati?

Vemo, da je za ohranjanje dentalne higiene pomembno umivati zobe najmanj dvakrat dnevno. Vendar pa je za učinkovito čiščenje pomembno tudi stanje vaše zobne ščetke. Mnogi ljudje ne razmišljajo o tem, kdaj so nazadnje zamenjali ščetko, zato je ne menjavajo redno. Stomatologi iz Chelsea Dental Clinic opozarjajo, da bi to morali početi pogosteje, kot si mislimo.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Zdravje zob

Opozarjajo na znake, ki kažejo, da vaša ščetka ne deluje več tako dobro kot, ko ste jo prvič kupili. “Ne glede na to, ali imate električno ali običajno ščetko, morate glavo ščetke menjati najmanj vsakih tri mesece. Najboljši način, da ugotovite, ali je čas za zamenjavo, je, da jo dvignete in če se ščetinice širijo, pomeni, da jo morate zamenjati,” pravijo.

Smernice za zdrave zobe

Smernice National Health Service prav tako poudarjajo, da bi morali ščetke menjati vsakih tri mesece. Študije kažejo, da so ščetke manj učinkovite pri odstranjevanju zobnih oblog po treh mesecih, kar pomeni, da boste verjetno pustili precejšnjo količino oblog, ki lahko povzročijo težave, kot so slab zadah, karies in v ekstremnih primerih bolezni dlesni.

Če opazite, da se vaša ščetka obrablja hitreje, kot bi morala, to nakazuje, da se morda preveč trudite med dvominutnim čiščenjem.

Če premočno drgnete s ščetko, lahko to privede do izgube sklenine, zaradi česar lahko vaši zobje izgledajo bolj rumeni ali pride do umika dlesni. Nobena od teh težav ni privlačna in lahko povzroči številne druge probleme.

Čeprav se morda zdi, da je nemogoče preveč čistiti zobe, to v resnici lahko povzroči vrsto težav. Trošenje sklenine ne samo da vodi do rumenih zob, ampak jih lahko tudi naredi veliko bolj občutljive na različne temperature in občutke.

 

Preberite več koristnih nasvetov v rubriki zanimivosti.