Slive so polne vitamina C, ki ima močan antioksidativni učinek, ohranja zdravje celega telesa in krepi imunski sistem posameznika.
Sliva je koščičasto sadje iz družine rožnic, poznanih je več kot 2000 njenih podvrst, ki se razlikujejo od rumenih do temno modrih odtenkov.
Je supersadež, ki je poln vitaminov, mineralov in drugih koristnih hranil. Slive so najboljše za uživanje surove, lahko pa jih uporabimo tudi za pripravo marmelade, kompota in raznih drugih sladkih in slanih jedi. Za enega od receptov pobrskajte tukaj.
In zakaj bi morali slive pogosteje uvrstiti na svoj jedilnik?
1. Sliva je kraljica dobre prebave
Sliva je bogata s prehranskimi vlakninami, ki spodbujajo prebavo in čistijo telo ter zdravijo zaprtje.
2. Sliva uravnava krvni tlak
100 gramov svežih sliv vsebuje kar 160 miligramov kalija. Ta mineral ima pomembno vlogo pri uravnavanju krvnega tlaka.
3. Sliva izboljša delovanje srca
Raziskave so pokazale, da redno uživanje sliv blagodejno vpliva na delovanje srca in celotnega srčno-žilnega sistema.
4. Sliva krepi imuniteto
Ta sadež je poln vitamina C, ki ima močan antioksidativni učinek, ohranja zdravje celega telesa in krepi imunski sistem posameznika.
5. Slive so dobre za kožo
Sladki temno modri plod vsebuje tudi betakaroten in vitamin E, ki ohranjata elastičnost kože, pospešujeta celjenje ran, imata pa tudi močne protivnetne lastnosti, kar zagotavlja lep videz našega največjega organa.
6. Sliva je zaščitnica kosti
Slive vsebujejo znatne količine antioksidantov, kot so flavonoidi in fenolne spojine, ter nekatere minerale, ki so odgovorni za ohranjanje kostne mase in prispevajo k splošnemu zdravju kostnega sistema.
7. Sliva spodbuja hujšanje
V 100 gramih sliv je le 45 kalorij. Prav zato je uživanje tega sadeža priporočljivo za ljudi, ki želijo shujšati ali vzdrževati zdravo telesno težo.