Kako narediti domače suhe fige

Suhe fige so odličen prigrizek, bogat z vlakninami, vitamini in minerali. Njihova naravna sladkost in dolga obstojnost jih naredijo za priljubljeno izbiro, ki jo lahko uživamo skozi vse leto.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Namesto da jih kupujete v trgovini, jih lahko preprosto pripravite doma. V tem članku vam bomo predstavili, kako narediti domače suhe fige korak za korakom.

Kaj potrebujete:

– Sveže fige (zrele, vendar ne preveč mehke)
– Ostri nož
– Pladenj za sušenje
– Gazo ali mrežo za zaščito pred insekti (če sušite na prostem)
– Sušilnik sadja (neobvezno)

1. Izberite prave fige

Za najboljše rezultate izberite sveže, zrele fige. Fige naj bodo čvrste in z rahlo upogljivostjo. Če so preveč zrele, se bodo med sušenjem preveč razmehčale in izgubile obliko. Če pa so premalo zrele, ne bodo tako sladke in okusne. Idealno je, da jih obirate zgodaj zjutraj, ko so najbolj sveže.

2. Priprava fig

Fige najprej dobro operite pod hladno tekočo vodo, da odstranite morebitne nečistoče. Nato jih nežno osušite s papirnato brisačo. Z ostrim nožem odstranite pecelj. Če so fige večje, jih lahko prerežete na pol, kar bo pospešilo proces sušenja.

3. Sušenje na soncu

Najbolj tradicionalen način sušenja fig je sušenje na soncu. Fige položite na pladenj, ki ste ga obložili s čisto krpo ali pergamentnim papirjem. Poskrbite, da se fige ne dotikajo med seboj, da omogočite enakomerno sušenje. Pladenj postavite na sončno in zračno mesto, najbolje na prostem. Fige pokrijte z gazo ali mrežo, da jih zaščitite pred insekti.

Fige naj se sušijo 2-3 dni, odvisno od temperature in vlažnosti. Čez dan jih obrnite, da se enakomerno sušijo. Ponoči jih prinesite v notranjost, da se izognete morebitni vlagi.

4. Sušenje v pečici

Če nimate možnosti sušenja na soncu ali če je vreme vlažno, lahko fige sušite v pečici. Fige položite na pekač, obložen s papirjem za peko, in jih postavite v pečico, segreto na najnižjo temperaturo (približno 50–60°C). Vrata pečice pustite rahlo priprta, da omogočite odvajanje vlage. Fige sušite 10–12 ur, dokler ne postanejo zgrbančene in čvrste, vendar še vedno prožne. Redno jih preverjajte in obračajte.

 5. Sušenje v sušilniku za sadje

Najbolj preprost in enakomeren način sušenja je uporaba sušilnika za sadje. Fige razporedite po pladnjih sušilnika, tako da se ne dotikajo. Nastavite temperaturo na 55–60°C in sušite 8–12 ur, odvisno od velikosti fig. Fige bodo pripravljene, ko bodo zgrbančene in prožne na dotik.

 Shranjevanje suhih fig

Ko so fige popolnoma suhe, jih pustite, da se ohladijo na sobni temperaturi. Nato jih shranite v nepredušne steklene kozarce, plastične vrečke ali vakuumsko zaprte posode. Shranjene na hladnem, temnem mestu bodo zdržale več mesecev. Za daljšo obstojnost jih lahko hranite v hladilniku ali zamrzovalniku.

fige

Domače suhe fige so naraven in okusen prigrizek, ki ga lahko uživate kadarkoli. Čeprav sušenje fig zahteva nekaj časa in potrpljenja, boste nagrajeni s kakovostnim izdelkom, ki je poln okusa in hranil. Poleg tega boste imeli nadzor nad celotnim procesom, brez dodanih konzervansov ali sladkorjev, kar je pogosto prisotno v komercialno pripravljenih suhih figah. Preizkusite ta postopek in uživajte v domačih suhih figah skozi vse leto!