Sobotni recept: Čebulna juha

Čebulna juha je bogata z biotinom in vitaminom C. Na tokratno soboto vam ponujamo recept za to tradicionalno francosko jed.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Tradicionalna francoska čebulna juha je eden najboljših primerov tolažilne hrane. Topla, okusna, dišeča, polna arom, srčna in močna, pišejo pri Story.hr. Francozi imajo to juho za svoj nacionalni zaklad, gastronomske korenine pa segajo v stari Rim, kjer so krepke juhe pripravljali že pred 8000 leti.

Recept za čebulno juho

Sestavine

700 g rumene čebule, narezane na tanke polkroge
4 žlice masla
sol
¼ skodelice suhega belega vina
2 litra goveje juhe
4 nageljnove žbice
3 lovorjevi listi
1 žlica grobo mletega črnega popra
1 šopek svežega timijana
½ stroka česna
6 rezin bagete, prerezanih diagonalno
¼ skodelice portovca (konjak je lahko dober nadomestek)
2 žlici naribanega sira – Emmentaler, Gruyere ali Comte

Priprava

Na olju približno pet minut pražimo osoljeno čebulo. Zmanjšamo ogenj in nadaljujemo s praženjem čebule, dokler ne postane zelo mehka. Vmešamo belo vino in med mešanjem kuhamo približno dve minuti. Primešamo juho in vanjo vstavimo zvitek iz gaze z začimbami (nageljnove žbice, lovorjev list, timijan, črni poper).

Na majhnem ognju kuhamo približno 30 minut, občasno premešamo. Medtem ko se juha kuha, rešetko postavimo na sredino pečice in jo segrejemo na 180 °C. Rezine bagete položimo na papir za peko in jih približno 15 minut pečemo v pečici, na polovici časa pa kruh obrnemo. Odstranimo kruh iz pečice. Juho razdelimo v šest enakih toplotno odpornih skledic, na vsako položimo rezino bagete. Potresemo s sirom. Jed postavimo v pečico za eno do dve minuti.

Dober tek! Za več kulinaričnih nasvetov prebrskajte našo rubriko kulinarika.