Recept none Olge: Krompirjev cmoki z marmelado

Oooo, cmoki so bila v otroštvu ena izmed mojih najljubših jedi. Nona Olga jih je pripravljala na različne načine, najbolj pogosto pa jih je napolnila s polovičkami domačih sliv ali marelično marmelado

Deli novico s tvojimi prijatelji

Naredite jih lahko čisto po svojem okusu, v sredino lahko date poljubno sadje ali mar – melade (jagodno, marelično, kakijevo…). Imam pa tudi dobro novico za vse ljubitelje čokolade in otroke – odlični so tudi z nutello.

Zanimivo je to, da je dojemanje cmokov v različnih delih Slovenije drugačno. Nekateri jih jejo kot sladico, drugi pa za glavno jed (za kosilo ali večerjo). Sedaj pa hitro zavihajmo rokave …

Sestavine za krompirjev cmoki:

– 500 g krompirja (olupljenega)

– 150–200 g moke (odvisno od vrste krompirja)

– 1 jajce

– ščepec soli

– žlica masla

– marmelada po izbiri (marelična, slivo – va ali katera koli druga)

Preliv:

– drobtine

– maslo

– sladkor

– cimet

Postopek:

Krompir najprej dobro operemo in po potrebi poščetkamo. Položimo ga v lonec z osoljeno vodo in damo na ogenj. Ko voda zavre, pustimo da se kuha prbl. 25 minut oziroma dokler se ne zmehča (preverimo tako, da v krompir zapičimo nož ali vilice). Nato ga odcedimo, počakamo nekaj mi – nut, ga še vrelega olupimo in pretlačimo z tlačilko za krompir. Dodamo jajce, moko, sol in z rokami oblikujemo enotno maso. Testo razvaljamo v »kačo« in odrežemo nekaj centimetrov dolge svaljke, ki jih nato sploščimo v kvadrat (odvisno od tega, kako velike cmoke želimo pripraviti, mo – ramo pa paziti, da testo razvaljamo dovolj na debelo, da marmelada med kuhanjem ne bo zlezla ven).

otrok v kuhinji pripravlja okusni desert - cmoke z marmelado smoki z marmelado

Na sredino oblikovanega kvadrata naložimo majhno žlico poljubne marmelade, previdno združimo robove in oblikujemo kroglico. Robove dobro sti – snemo. Na štedilnik pristavimo lonec z osoljeno vodo, počakamo, da zavre in vanj previdno položimo cmoke. Ko priplavajo na vrh, so kuhani in jih s cedilom vzamemo iz lonca ter položimo na krožnik. Ko so vsi cmoki kuhani, v ponvi stopimo maslo in nanj stresemo drobtine, ki jih nekaj trenutkov pražimo. Preliv polijemo čez cmoke, ki jih nato posujemo še s sladkorjem, v katerega smo predhodno primešali cimet. Še dobronameren nasvet: ker je s pripravo cmokov kar nekaj dela, lahko naredite več testa, oblikujete cmoke in jih nato shranite v skrinji. Ko jih boste želeli postreči, jih odtalite in skuhajte v osoljenem kropu.

Kot vedno, tudi tokrat poziv vsem pri – dnim kuharicam in kuharjem, da mi fotografije vaših cmokov pošljete na manca.hribovsek@obalaplus.si. Pa ne pozabite pripisati, s čim ste jih napolnili.

Slivovi cmoki