Če ste bili zanemarjeni v otroštvu, verjetno imate te 3 lastnosti

Vzorci, ki se jih naučimo v otroštvu, pogosto oblikujejo naše življenje. Mnogih stvari se ne spominjamo, zato je težko delati na traumah, ki jih imamo iz ranega obdobja. Ljudje pogosto šele v odrasli dobi prepoznajo znake zanemarjanja iz otroštva, ki lahko imajo dolgotrajne posledice na njihovo čustveno in mentalno zdravje.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Travma iz otroštva lahko povzroči različne zdravstvene in čustvene težave, zato je pomembno razumeti, kako zanemarjanje v zgodnjih letih lahko oblikuje osebo v odrasli dobi. Tukaj so tri lastnosti ljudi, ki so bili zanemarjeni v otroštvu:

1. Težave pri izražanju čustev

Raziskave kažejo, da ljudje, ki so bili kot otroci zanemarjani, pogosto razvijejo težave pri izražanju svojih čustev. Kritika ali ignoriranje s strani staršev ali skrbnikov preprečuje razvoj sposobnosti odprtega dialoga o lastnih občutkih. Kot rezultat se v odrasli dobi pogosto pojavljajo težave pri povezovanju z drugimi in izražanju svojih pravih čustev. Ta problem lahko privede do občutkov izolacije in osamljenosti, kar dodatno otežuje čustveno povezovanje z ljudmi, partnerji in prijatelji.

2. Nizka samozavest

Študije kažejo, da otroci, ki so doživeli zanemarjanje, pogosto odraščajo z nizko samozavestjo in negotovostmi. Otroci, ki so se počutili nevidni in katerih čustvene potrebe nikoli niso bile izpolnjene, pogosto odraščajo z negotovostmi. V odrasli dobi se takšne osebe pogosto kritizirajo in se počutijo nezadovoljne s tem, kar so. Pomanjkanje podpore in spodbude v otroštvu lahko vodi do trajnega občutka manjvrednosti in pomanjkanja vere v lastne sposobnosti.

3. Težave z zaupanjem

Raziskave so pokazale, da ljudje, ki so kot otroci doživeli čustveno zanemarjanje, pogosto imajo težave z zaupanjem v odrasli dobi. Rastoč v čustveni izolaciji, so se takšni ljudje naučili zanašati na sebe, kar lahko oteži oblikovanje globokih medčloveških odnosov v odrasli dobi. Raziskave kažejo, da osebe, ki so doživele zlorabe med otroštvom, imajo znižane ravni zaupanja, kar lahko oteži njihovo sposobnost povezovanja z drugimi. Ta pomanjkanje zaupanja lahko vodi do izogibanja tesnim odnosom, kar dodatno poslabša občutek osamljenosti.

LJUBEZEN NISO SAMO PRIJETNA ČUSTVA