Jed, ki je okusna, hitro pripravljena in ena izmed tistih, ki je še boljša, če jo pogreto ješ naslednji dan. Pripravljena je lahko na več načinov. Nekateri ji dodajajo različno zelenjavo, pravi primorski paštičo pa je pripravljen iz naslednjih sestavin:
Omaka:
– 350 g mletega mesa
– 1 večja čebula
– česen
– 1 liter paradižnikove šalše
– olje
– sol, poper, ostale začimbe
Bešamel:
– 50 g masla
– 50 g moke
– pol litra toplega mleka
– ščepec soli
– ščepec črnega popra
Ostale sestavine:
– 320 g pašte za paštičo
– 350 g kuhanega pršuta ali pizza šunke
– različne vrste sira (mozzarella, parmezan, cheddar)
Postopek:
Najprej pripravimo omako. V ponev vlijemo malo olivnega olja, dodamo na drobno narezano čebulo in česen, popražimo in dodamo mleto meso. Počakamo, da se meso naredi, na koncu pa zalijemo s šalšo, solimo in popopramo.
Na spodnji del pekača damo zajemalko omake, nanjo položimo liste pašte (nekateri pašto že prej skuhajo oziroma namočijo), ponovno dodamo omako, bešamel, različne vrste naribanega ali na majhne koščke narezanega sira (vrsto sira si lahko izberete glede ne vaše okuse lahko pa jih kombinirate) in kuhan pršut ali pizza šunko. Ponovimo postopek toliko časa, da napolnimo pekač do vrha. Zadnja plast mora biti sestavljena iz pašte, omake in kot zadnjo sestavino dodamo še zadnjič sir. Pečico ogrejemo na 180 stopinj in paštičo pečemo približno 40 minut.
Manca.hribovsek@obalaplus.si je elektronski naslov na katerega mi pošljite fotografije vašega paštiča. Sprejemam pa tudi ideje za prihodnje recepte.
A se sprašujete, kdo je to nona Olga? Nona Olga je bila pridna, delovna Istranka doma iz Movraža. Kot kuharica je bila vrsto let zaposlena v Vrtcu Koper in nato svojo ljubezen do istrske kuhinje in kulinarike širila tudi med svoje domače. Recepte je zapisovala v majhno rjavo beležnico, ki jo še danes skrbno čuvamo in iz nje srkamo znanje. Morda pa jo vam kdaj pokažem. Hvala, nona, za vse.