Ublažite kašelj s 3 domačimi sirupi (recepti)

Da bi ublažili kašelj, lahko sami pripravite nekaj učinkovitih domačih sirupov iz zdravilnih rastlin. Postopek je preprost, rezultati pa odlični.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Z hladnejšimi dnevi in pogostimi vremenskimi spremembami pride tudi sezona prehladov, ki jo pogosto spremlja neprijeten kašelj. Čeprav je v lekarnah na voljo veliko pripravkov in zdravil proti kašlju, lahko z nekaj enostavnimi sestavinami tudi sami ustvarite naravne sirupe, ki pomagajo pomiriti kašelj in podpirajo okrevanje.

 

Sirup proti kašlju iz trpotca

Trpotec (Plantago lanceolata) je vsestransko zdravilo za kašelj, saj ublaži simptome in prepreči vnetje. Sirup iz trpotca ustvari v grlu zaščitni film, ki pomiri razdraženo sluznico in olajša dihanje.

Sestavine:

  • Pest svežih listov trpotca
  • 125 g sladkorja
  • Sok polovice limone
  • 2 steklenički za konzerviranje
  • Bombažna krpa

Priprava:

  1. Liste trpotca operite, osušite in drobno nasekljajte.
  2. V steklenico izmenično zlagajte plasti listov in sladkorja, zadnja plast naj bo sladkor.
  3. Hermetično zaprite steklenico in jo postavite na temno mesto za dva meseca.
  4. Sirup nato precedite, segrejte nad paro (ne kuhajte) in dodajte limonin sok.
  5. Precedite skozi bombažno krpo in nalijte v čisto steklenico.

kašelj

Sirup iz žajblja, timijana in medu

Ta kombinacija združuje tri močne sestavine: žajbelj in timijan delujeta protibakterijsko in redčita sluz, med pa pomirja dihalne poti in deluje protivnetno.

Sestavine:

  • 200 ml vode
  • 50 g timijana
  • 25 g žajblja
  • 5 žlic medu
  • Sok polovice limone
  • Čista steklenica

Priprava:

  1. Žajbelj in timijan prelijte z vrelo vodo, pokrijte in pustite 15 minut.
  2. Dodajte med in ponovno segrejte, vendar ne kuhajte, da ohranite koristne lastnosti medu.
  3. Precedite zelišča, dodajte limonin sok in pustite stati eno uro.
  4. Prelijte v čisto steklenico.

Sirup hranite v hladilniku in ga porabite v treh dneh.


Nad kašelj z marjeticami

Marjetice niso le lepe, ampak tudi zdravilne rastline.

Sestavine:

  • Dve pesti marjetic
  • Pol litra vode
  • 300 g rjavega sladkorja
  • Bombažna krpa

Priprava:

  1. Marjetice prelijte z vrelo vodo in pustite stati čez noč.
  2. Tekočino precedite, dodajte sladkor in kuhajte, dokler ne nastane gost sirup.
  3. Nalijte v hermetično zaprto steklenico in hranite na hladnem.

Domači sirupi so preprosti, naravni in cenovno ugodni. Vendar niso nadomestilo za obisk zdravnika. Če simptomi trajajo dlje kot tri dni ali se poslabšajo, se posvetujte z zdravnikom.

Ta članek je zgolj informativne narave in ni nadomestilo za zdravniški nasvet.