Gratinirane palačinke z nadevom (za 4 osebe)
Sestavine:
Za palačinke:
200 g moke
2 jajci
300 ml mleka
100 ml mineralne vode
ščepec soli
malo olja za peko
Za nadev (po želji):
250 g skute ali rikote
100 g naribanega sira (npr. edamec, gauda)
100 g šunke ali pršuta (po želji)
1 jajce
Sol, poper, in malo muškatnega oreščka (po okusu)
Sesekljan peteršilj ali drobnjak za aromo
Za bešamel omako:
40 g masla
40 g moke
400 ml mleka
sol, poper, muškatni orešček (po okusu)
Za gratiniranje:
100 g naribanega sira (npr. mozzarella ali parmezan)
Postopek
- Priprava palačink:
V skledi zmešamo moko, jajci, mleko, mineralno vodo in ščepec soli, da dobimo gladko testo brez grudic.
Segrejemo ponev, jo rahlo premažemo z oljem in spečemo tanke palačinke. Pustimo, da se ohladijo.
- Priprava nadeva:
V skledi zmešamo skuto, nariban sir, drobno narezano šunko (če jo uporabljaš), jajce in začimbe. Po želji dodamo sveža zelišča za boljši okus.
Nadev enakomerno namažemo na palačinke in jih zvijemo v rolice.
- Priprava bešamel omake:
V loncu raztopimo maslo, nato vmešamo moko in rahlo popražimo, da postane zlato rjave barve.
Počasi dolivamo mleko in ves čas mešamo, da se ne naredijo grudice. Kuhamo nekaj minut, dokler omaka ne postane gosta in gladka. Dodamo sol, poper in muškatni orešček.
- Sestavljanje in peka:
Pečico segrejemo na 200 °C.
Namažemo pekač z maslom in vanj naložimo zvite palačinke.
Prelijemo jih z bešamel omako in po vrhu potresemo nariban sir.
Pekač postavimo v segreto pečico in gratiniramo 15–20 minut, dokler sir na vrhu ne postane zlato rjav.
Postrežba
Gratinirane palačinke postrežemo tople, posute s svežimi zelišči in s solato kot prilogo.
Za več kulinaričnih nasvetov klik tukaj.