Zakaj torej ne bi gojili nekaj odličnih nadomestkov kar doma na kuhinjskem pultu ali okenski polici, ne glede na letni čas ali vremenske razmere? Govorimo o klicah, ki so lahko odličen dodatek našem jedilniku, poleg tega pa jih je zelo enostavno gojiti.
Kalčki imajo visoko hranilno vrednost in so polne aminokislin, vitaminov, mineralov, elementov v sledovih, klorofila in omega-3 maščobnih kislin rastlinskega izvora. Ko seme vzklije, potrebuje veliko energije, da preraste v rastlino. Vsebujejo vse, kar naše telo potrebuje.
Vredno je omeniti, da samo pol skodelice klic vsebuje šestkrat več vitamina C kot šest skodelic pomarančnega soka. Na primer, kalčki redkvice vsebujejo 39-krat več vitamina kot zrele redkvice, kalčki zelja pa vsebujejo 10-krat več kalcija kot krompir, piše klix.ba.
Za pripravo klic je zelo pomembno izbrati neobdelano, zdravo in nedezinficirano seme. Najbolje je kupiti tiste, ki so namenjeni kalitvi, vendar je še bolje, če jih gojimo kar doma. Na splošno velja, da večje kot so semenske kalčke, dlje jih je treba namakati. Če pa kupujemo kalčke, so vse navodila in smernice običajno navedene na embalaži.