7 zdravih in okusnih razlogov za uporabo indijskih oreščkov v vaših najljubših jedeh

Ne glede na ime indijski oreščki izvirajo iz Južne Amerike, Indija pa je poleg Mozambika, Vietnama in Nigerije ena največjih proizvajalk. Poleg tega ta malček niti ni oreh, ampak seme indijskega jabolka – sadeža indijskega oreščka.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Pest zdravja

Indijski oreščki imajo najvišji odstotek sladkorja in najmanjši odstotek prehranskih vlaknin med vsemi oreščki. So pa polni vitaminov, mineralov in antioksidantnih spojin ter nenasičenih maščobnih kislin in beljakovin. Lahko pomagajo ohranjati zdravje, predvsem srca in ožilja, oči in kosti. Indijski oreščki namreč vsebujejo nenasičene maščobne kisline, ki lahko pomagajo znižati koncentracijo “slabega” holesterola.

Poleg tega vsebujejo minerale baker, železo in magnezij, ki pomagajo ohranjati zdravje celotnega krvožilnega sistema. Prav tako so indijski oreščki zaradi mineralov bakra in magnezija pomembni za ohranjanje zdravja kosti. Pomanjkanje bakra je lahko povezano z razvojem osteoporoze in manjšo gostoto kosti. Magnezij pomaga pri absorpciji kalcija v kosteh.

Indijski oreščki so še posebej priljubljeni v veganski kuhinji, saj se uporabljajo v rastlinskem mleku, majonezi ali maslu, hkrati pa so fantastična hrustljava sestavina v najrazličnejših solatah in mesnih prilogah. Iz indijskih oreščkov lahko preprosto pripravite zdrave prigrizke ali jih zmiksate, da juham, napitkom ali omakam podarite kremasto strukturo.

indijski oreščki

Mleko iz indijskih oreščkov je enostavno pripraviti, saj ga ni treba cediti, za razliko od na primer mandljevega rastlinskega mleka. Oreščke preprosto dajte v vodo, pustite, da se namakajo nekaj ur, in jih nato zmiksajte. Za boljši okus dodajte ščepec soli in datelj ali malo medu. Če jih nimate časa namakati, lahko postopek skrajšate tako, da jih postavite v toplo vodo. Uporabite rastlinsko mleko za smutije, kavo, kosmiče ali kot osnovo za kremne juhe in omake.

Hrustljav dodatek juham in solatam

Indijske oreščke damo v ponev in jih prepražimo s soljo, poprom, dimljeno papriko ali kurkumo. Pred tem jih lahko tudi nasekljate. Hrustljav dodatek osladi kremne bučne ali cvetačne juhe, solate ali pečeno zelenjavo.

Kremni rastlinski sir

150 g indijskih oreščkov namočite v vodi za 3 ure (ali do 24 ur v hladilniku). Če indijskih oreščkov nimate časa namakati, jih lahko kuhate v loncu vode 20-30 minut. Orehe odcedite in vodo prihranite.

Indijske oreščke dajte v blender, dodajte pol čajne žličke soli in žlico ali dve jabolčnega kisa ter zmiksajte in nekajkrat premešajte. Dodajte vodo od namakanja oreščkov, žlico za žlico mešajte, dokler ne dosežete želene konsistence kremastega zeliščnega sira. Dodate lahko tudi prehranski kvas, mleto papriko, česen v prahu, sveža ali posušena zelišča. Sir lahko v hladilniku zdrži pet dni.

indijski oreščki

Omaka za testenine

Indijske oreščke podušite z vodo, česnom, limoninim sokom in začimbami po izbiri (poper, muškatni orešček) ter uporabite veganski nadomestek za omako.

Sladek prigrizek

Indijske oreščke prepražimo na malo masla (ali kokosovega olja), medu in cimeta ter pustimo, da se ohladijo. Uporabite jih kot prigrizek ali dodatek ovseni kaši, jogurtu in sladoledu.

Energijske kroglice

Indijske oreščke zmešajte z datlji, naribanim kokosom in kakavom. Po želji dodamo med ali drugo sladilo in ščepec soli. Oblikujte kroglice in jih shranite v hladilniku.

indijski oreščki

Sladek namaz

150 g indijskih oreščkov namočimo v vodi in pustimo stati štiri ure. 70 g datljev namočimo v vroči vodi za 15 minut. Dodajte vanilijev ekstrakt in ščepec soli ter mešajte z vodo, dokler ne dobite prave gostote.

Solatni preliv

Prej namočene indijske oreščke (70 g) zmiksamo s tremi žlicami limoninega soka in po eno žlico gorčice in vode, solimo in popramo. Mešajte, dokler ne dobite gladke in kremaste teksture. Če je omaka pregosta, po potrebi dolijemo še malo vode.

Okusite omako in po želji dodajte več soli, popra ali limoninega soka. Po želji dodamo še malo česna v prahu ali kurkume za barvo. Omako lahko uporabite kot solatni preliv, v sendvičih ali kot pomako za zelenjavo. Odličen je tudi kot veganski namaz za torte ali sendviče.

indijski oreščki