Krofi so ena tistih sladkih dobrot, ki nas popeljejo v otroštvo, vonj po sveže ocvrtih krofih pa je v tem letnem času čutiti povsod.
Sestavine za 10 krofov
500 g navadne moke
7 g suhega kvasa
eno jajce
250 ml mleka
50 g sladkorja
50 g stopljenega masla
ščepec soli
ena čajna žlička vanilijevega sladkorja
ena žlica ruma ali žganja
500 ml olja za cvrtje
sladkor v prahu za posipanje
Priprava krofov
Ko je testo vzhajano, ga na pomokani površini nekajkrat pregnetemo. Razvaljamo na približno 1 cm debelo in s kozarcem izrežemo kroge. Preostalo testo ponovno pregnetemo, razvaljamo in izrežemo nove krofe.
Na srednjem ognju segrejemo olje. Krofe previdno polagamo na segreto olje in jih pečemo nekaj minut z obeh strani, dokler niso zlato rjavi, jih poberemo iz olja in položimo na papirnate brisače, da vpijejo odvečno olje.
Krofe potresemo s sladkorjem v prahu ali kombinacijo sladkorja in vaniljevega sladkorja. Postrežemo jih še tople.
Odvisno od velikosti krofov, ki jih oblikujete, lahko po tem receptu dobite približno 10-12 krofov. Če želite več krofov, podvojite količino sestavin.
Za več nasvetov kakšne krofe lahko še pripravimo klik tukaj.
Najboljši krofi sveta: Recepti in ideje za popoln pustni posladek