Kombinacija artičok in špargljev je v kuhinji izjemno uspešna in vsestranska, poleg tega pa imajo tako šparglji kot artičoki odlične lastnosti – še posebej so poznani po svojem razstrupljevalnem in diuretičnem učinku. Zakaj ne bi združili koristi obojih in pripravili pomladni krožnik, kot je rižota z artičokami in šparglji?
Sestavine za rižoto z artičokami in šparglji:
-
320 g riža Carnaroli
-
250 g artičok (približno 2 artičoki)
-
150 g špargljev (približno 10 špargljev)
-
500 g zelenjavne jušne osnove
-
20 g čebule
-
20 g naribanega sira Grana Padano (približno 2 žlici)
- košček masla (po želji)
-
ekstra deviško oljčno olje po potrebi
- kozarec belega vina
Postopek priprave:
Najprej očistimo artičoke. Pripravimo posodo z vodo in limono – v to raztopino bomo polagali očiščene artičoke, da ne potemnijo. Odstranimo zunanje trde liste, dokler ne pridemo do svetlejšega, mehkejšega dela. Odrežemo trdi del stebla in s pomočjo noža odstranimo ostre zunanje dele artičoke. Na koncu odrežemo še vrh artičoke. Artičoke narežemo na rezine in jih sproti polagamo v vodo z limono.
Šparglje operemo in osušimo s kuhinjsko krpo. Z nožem odstranimo oleseneli spodnji del stebla. Nato jih narežemo na koščke. V večji ponvi na oljčnem olju popražimo drobno sesekljano čebulo. Dodamo narezane artičoke in šparglje, čez nekaj trenutkov pa še riž. Vse skupaj zalijemo z belim vinom, solimo in popramo. Med kuhanjem riž večkrat premešamo in po potrebi postopoma dodajamo še več jušne osnove, dokler ni riž kuhan.
Rižota z artičokami in šparglji je lahka in zdrava jed
Ko je rižota kuhana, jo odstavimo z ognja, dodamo nariban sir Grana Padano in po želji še košček masla. Rižoto postrezite takoj, dokler je še kremasta in vroča.
Rižota z artičokami in šparglji je zdrava in lahka, ker vsebuje nizkokalorične sestavine, bogate z vlakninami, vitamini in antioksidanti. Artičoke izboljšajo prebavo, šparglji očistijo telo, riž pa nam daje energijo.