Zelenjavni ražnjiči
Barviti zelenjavni ražnjiči so prava paša za oči in brbončice. Na lesene palčke nataknite koščke paprike, bučk, rdeče čebule, češnjeve paradižnike, gobice in koščke koruze. Za boljši okus jih pred peko marinirajte v olivnem olju, limoninem soku, česnu in zeliščih.
Sir na žaru
Sir, kot sta halloumi ali mocarela v posebni embalaži za žar, je odlična izbira. Halloumi zaradi svoje strukture pri pečenju ohrani obliko in razvije prijetno hrustljavo skorjico. Postrezite ga s svežo zelenjavo ali z omako iz jogurta in mete.
Pečen krompir
Krompir lahko na žaru pripravite na več načinov. Najenostavneje ga je zaviti v aluminijasto folijo skupaj z malo masla, soli in rožmarina ter speči ob robu žara. Krompir postane mehak, aromatičen in je odlična priloga.
Polnjene paprike ali bučke
Paprike ali bučke prerežite na polovico in jih napolnite z mešanico skute, zelišč, oreščkov ali kuhane kvinoje. Zavijte jih v aluminijasto folijo in spečete na žaru, dokler ne postanejo mehke.
Sadje na žaru
Za sladico na žaru lahko pripravite tudi sadje. Odlični so kosi ananasa, breskve, banane in celo lubenica. Sadje na hitro popečete, da razvije karameliziran okus. Postrezite ga samostojno ali s kepico vanilijevega sladoleda.
Gobe na žaru
Šampinjoni ali portobello gobe so izjemno hvaležna sestavina za žar. Marinirajte jih v olju, česnu in balzamičnem kisu ter jih pecite, dokler niso zlato zapečene. Zaradi svoje mesnate teksture so odličen nadomestek za burgerje.