Zelena čebula ni le aromatičen dodatek glavnim jedem, temveč tudi zelo koristen produkt, ki pozitivno vpliva na številne telesne sisteme.
Vsebuje veliko vitaminov, in sicer:
- vitamin C – krepi imunski sistem in pomaga v boju proti virusom,
- vitamin A – bistven za dobro zdravje kože,
- vitamini skupine B – podpirajo živčni sistem.
Podpora odpornosti
Zelena čebula vsebuje naravne antibakterijske snovi, zaradi katerih ima protivnetne in protimikrobne lastnosti. Aktivno sodeluje v boju proti okužbam, zlasti v sezoni prehladov.
Izboljšana prebava
Organske kisline, ki so del čebule, pospešujejo prebavo, spodbujajo jetra, pomagajo telesu proizvajati prebavne encime in posledično izboljšujejo presnovne procese v telesu.
Koristi za srce
Spojine, kot sta alicin in kvercetin, zagotavljajo pozitivno podporo srcu. Pomagajo zniževati krvni tlak in raven holesterola, izboljšujejo krvni obtok ter zmanjšujejo tveganje za bolezni srca in ožilja.
Antioksidativno delovanje
Antioksidanti v čebuli ščitijo celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. To pomaga upočasniti proces staranja in zmanjšuje tveganje za nastanek kroničnih bolezni.
Nizkokaloričen produkt
Zelena čebula pomaga zmanjševati maščobno tkivo, kar vam posledično pomaga znebiti se odvečne telesne teže in jo ohranjati na optimalni ravni.
Bodite previdni, zelena čebula ima prehranske omejitve, če imate:
- povišano strjevanje krvi,
- akutni pankreatitis,
- gastritis ali peptično razjedo.
V primeru resnih zdravstvenih težav se posvetujte z vašim zdravnikom oziroma strokovno osebo.
Zelišča proti izpadanju las: Katere so in kako jih uporabljati?