Najpogostejše napake, ki uničijo okus vaše hrane

Nihče ne pričakuje, da boste strokovnjak za vse, kar je povezano s kuhanjem. Vendar pa obstajajo določene kuharske napake, ki jih morate prepoznati in se jim izogniti, saj lahko negativno vplivajo na okus in kakovost vaše hrane!

Deli novico s tvojimi prijatelji

Zato vam ponujamo pregled stvari, ki se jim je treba izogniti, da bodo vaše jedi čim bolj popolne.

Ves čas odpirate pečico

Dobro je, da med peko spremljate hrano, vendar vrat pečice ne smete odpirati pogosto! Vsakič, ko odprete vrata vroče pečice, se temperatura znatno zniža, kar upočasni postopek. Ta nihanja lahko ustvarijo tudi vroče ali hladne točke in povzročijo neenakomerno kuhanje.

Če želite preveriti svojo hrano, poskusite to storiti tako, da preprosto pogledate skozi vrata. Če morate vrata pečice nujno odpreti, to storite redko in hitro, da zmanjšate izgubo toplote.

Uporabljate top nož

Čeprav se sliši nenavadno, je uporaba topega noža v kuhinji lahko bolj nevarna kot uporaba zelo ostrega.

To je zato, ker morate za rezanje s topim nožem uporabiti večjo silo, ta pa lahko povzroči, da vam nož, deska za rezanje ali hrana zdrsnejo, kar povzroči poškodbo.

Z ostrim nožem teža rezila opravi večino dela, rezi pa so lažji in čistejši. Po potrebi nože nabrusite s kakovostnim brusilnikom za nože ali pa jih odnesite lokalnemu obrtniku na profesionalno brušenje.

okus hrane

Ne okušate hrane sproti

Tudi ko sledite receptu, je pomembno, da okusite, kar pripravljate! Okušanje na vsakem koraku vam omogoča, da med kuhanjem prilagodite začimbe, raven vlage in druge elemente po potrebi.

Vaši pripomočki so umazani

Kuhanje z umazanimi pripomočki in aparati lahko vpliva na okus vaše hrane. Pazite, da postrgate zažgano hrano z loncev in ponev ter vzdržujete svoje kuhinjske aparate. In ne pozabite redno odstranjevati vodnega kamna iz grelnika vode.

Narobe berete recepte

Recepte natančno preberite in bodite pozorni na vsako sestavino. V nekaterih primerih so lahko navodila dvoumna in nerazumevanje lahko na nepričakovane načine spremeni okus vašega recepta.

okus hrane

Za vse uporabite isto olje

Nekatera olja se pri določenih receptih obnesejo bolje kot pri drugih. Na primer, avokadovo olje ima visoko točko dimljenja, zaradi česar je dobra izbira za cvrtje in druge načine kuhanja pri visoki temperaturi.

Če bi za kuhanje pri visoki temperaturi uporabili olje z nizko točko dimljenja (kot je ekstra deviško oljčno olje), bi lahko olje zlahka zažgalo in celotna jed bi imela okus po zažganem.