Zato vam ponujamo pregled stvari, ki se jim je treba izogniti, da bodo vaše jedi čim bolj popolne.
Ves čas odpirate pečico
Dobro je, da med peko spremljate hrano, vendar vrat pečice ne smete odpirati pogosto! Vsakič, ko odprete vrata vroče pečice, se temperatura znatno zniža, kar upočasni postopek. Ta nihanja lahko ustvarijo tudi vroče ali hladne točke in povzročijo neenakomerno kuhanje.
Če želite preveriti svojo hrano, poskusite to storiti tako, da preprosto pogledate skozi vrata. Če morate vrata pečice nujno odpreti, to storite redko in hitro, da zmanjšate izgubo toplote.
Uporabljate top nož
Čeprav se sliši nenavadno, je uporaba topega noža v kuhinji lahko bolj nevarna kot uporaba zelo ostrega.
To je zato, ker morate za rezanje s topim nožem uporabiti večjo silo, ta pa lahko povzroči, da vam nož, deska za rezanje ali hrana zdrsnejo, kar povzroči poškodbo.
Z ostrim nožem teža rezila opravi večino dela, rezi pa so lažji in čistejši. Po potrebi nože nabrusite s kakovostnim brusilnikom za nože ali pa jih odnesite lokalnemu obrtniku na profesionalno brušenje.
Ne okušate hrane sproti
Tudi ko sledite receptu, je pomembno, da okusite, kar pripravljate! Okušanje na vsakem koraku vam omogoča, da med kuhanjem prilagodite začimbe, raven vlage in druge elemente po potrebi.
Vaši pripomočki so umazani
Kuhanje z umazanimi pripomočki in aparati lahko vpliva na okus vaše hrane. Pazite, da postrgate zažgano hrano z loncev in ponev ter vzdržujete svoje kuhinjske aparate. In ne pozabite redno odstranjevati vodnega kamna iz grelnika vode.
Narobe berete recepte
Recepte natančno preberite in bodite pozorni na vsako sestavino. V nekaterih primerih so lahko navodila dvoumna in nerazumevanje lahko na nepričakovane načine spremeni okus vašega recepta.
Za vse uporabite isto olje
Nekatera olja se pri določenih receptih obnesejo bolje kot pri drugih. Na primer, avokadovo olje ima visoko točko dimljenja, zaradi česar je dobra izbira za cvrtje in druge načine kuhanja pri visoki temperaturi.
Če bi za kuhanje pri visoki temperaturi uporabili olje z nizko točko dimljenja (kot je ekstra deviško oljčno olje), bi lahko olje zlahka zažgalo in celotna jed bi imela okus po zažganem.