Marelice spadajo v družino vrtnic, rod Prunus, in so bližnji sorodniki breskev, sliv in mandljev. Njihovi plodovi so rumeni, oranžni in celo rdeči, v delih, ki so bili najbolj izpostavljeni soncu. V sto gramih marelic je le 48 kalorij. Poleg tega je to sadje sestavljeno iz 86 odstotkov vode, 11 odstotkov ogljikovih hidratov, enega odstotka beljakovin in manj kot enega odstotka maščob. Jemo jih sveže in posušene, mnogi pa imajo radi tudi marmelado iz teh sadnih sladic.
Sadje za okus in zdravje
Marelice so znane po številnih koristih za zdravje. Pomagajo lahko pri zdravljenju prebavnih motenj, zaprtja, vročine, kožnih bolezni in anemije. Poleg tega so lahko koristne pri izboljšanju zdravja srca, zniževanju ravni holesterola, preprečevanju izgube vida, hujšanju, lajšanju težav z dihali, krepitvi kosti, zdravljenju težav z dihali in vzdrževanju elektrolitskega ravnovesja v telesu. Veljajo za odlične za nego kože, zato so pogosta sestavina v kozmetičnih izdelkih.
Povišan pritisk in holesterol? Izogibajte se tem 3 vrstam mesa
Je mogoče, da ima eno sadje, ne glede na to, kako lepo in okusno je, toliko učinkov? Če pogledate sestavo marelice, je odgovor: mogoče je. Marelica vsebuje vitamine A, C, E, K in niacin (B3) v znatnih količinah, pa tudi druge vitamine v sledovih (manj kot pet odstotkov priporočenega dnevnega vnosa), med minerali pa so kalij, baker, mangan, magnezij in fosfor. Kot večina sadja so zelo dober vir prehranskih vlaknin, velik del njihovih zdravstvenih koristi pa izvira iz obilice antioksidantov, ki jih vsebujejo, piše Jutarnji list.
Moč antioksidantov
Poleg vitaminov C in A oziroma beta-karotena, ki je njegov predhodnik, marelice vsebujejo tudi druge pomembne antioksidante. Omenimo močan likopen, enega od karotenoidov, pigmentov, ki dajejo sadju in zelenjavi rumeno, oranžno in rdečo barvo. Marelice vsebujejo tudi veliko flavonoidov. Prehrana, bogata s flavonoidi in drugimi vrstami polifenolov, je bila povezana z zmanjšanjem pojavnosti srčnih bolezni pri ljudeh, pa tudi z drugimi zdravstvenimi koristmi. Nekateri antioksidanti v marelicah vključujejo kvercetin, proantocianidine, katehine, epikatehine, galno kislino, kofeinsko kislino, kumarinsko kislino in ferulinsko kislino.
Marelice so bogate s karoteni in ksantofili, rastlinskimi pigmenti, za katere znanstveniki verjamejo, da lahko pomagajo zaščititi vid pred poškodbami, ki jih povzroča staranje. Primer je lutein, eden od članov skupine ksantofilijev, za katerega je bilo dokazano, da ima sposobnost zaščititi mrežnico, del očesa, kjer se svetlobni signali pretvarjajo v električne impulze, pred poškodbami, ki jih povzroča modra svetloba. Poleg tega so znanstveniki dokazali povezavo med rednim uživanjem sadja in manjšim tveganjem za starostno izgubo vida; to so opazili pri ljudeh, ki vsak dan pojedo tri ali več porcij sadja. Tri porcije sadja v enem dnevu se morda zdijo veliko, vendar niso. Banana zjutraj, nekaj marelic za prigrizek, jogurt s pol skodelice jagodičevja – in to je to.
To sadje je tudi močan prehranski vir katehinov, široke skupine flavonoidov, ki jih vsebuje tudi zeleni čaj. Iz ene same marelice, ki tehta povprečno 35 gramov, boste dobili kar štiri do pet miligramov katehinov, fitohranila z močnimi protivnetnimi učinki. Znanstveniki so ugotovili, da lahko katehini zavirajo aktivnost encima ciklooksigenaze-2 (COX-2), ki je eden od ključnih korakov v vnetnem procesu. Prejšnje raziskave so pokazale, da lahko živila, bogata s katehini, zaščitijo krvne žile pred poškodbami, ki jih povzroča vnetje, kar vodi tudi do boljšega nadzora krvnega tlaka.
Visoka vsebnost vlaknin v marelicah pomaga večini ljudi podpirati zdravo prebavo. Približno polovica vlaknin v marelicah je topnih v vodi, ta oblika vlaknin pa lahko pomaga nadzorovati raven holesterola v krvi.
Bodite pozorni na barvo in čvrstost
Pri nakupu izberite sadje, ki je bogate oranžne barve, izogibajte se bledo rumeni barvi. Plodovi naj bodo rahlo mehki; če so pretrdi, je to lahko znak, da niso zoreli na veji, in sadje, ki je dozorelo na veji, je vedno boljšega okusa kot tisto, ki dozori po obiranju. Navsezadnje je zrelo sadje bogatejše z antioksidanti.
Marelične koščice
Marelična jedrca so prehransko podobna oreščkom – bogata so z zdravimi maščobami, vsebujejo vlaknine in železo. V nekaterih območjih Srednje Azije in Sredozemlja so nadomestek za mandlje, katerih marelice so, kot smo videli, bližnji sorodniki. Njihovo olje se pogosto uporablja v kozmetiki.
Njihova aktivna sestavina, amigdalin, naj bi pomagala pri zdravljenju raka in uničevanju rakavih celic, nekateri proizvajalci pa ga imenujejo vitamin B17. Vendar pa protirakavi učinek amigdalina ni dokazan, je pa znano, da se ta spojina zelo kmalu po zaužitju, že v želodcu, pretvori v nevaren strup cianid. Telo lahko predela majhne količine cianida, vendar je uživanje večjih količin lahko tveganje za vaše zdravje, saj so lahko zelo nevarna in v najhujših primerih lahko usodna. Danska študija iz leta 2016 je pokazala, da je varna količina za odraslega 0,37 grama oziroma tri majhna jedrca. Presežek te količine lahko povzroči neželene učinke, kot so omotica, slabost, bruhanje. Ljudje, ki jemljejo veliko vitamina C, imajo večje tveganje za zastrupitev.