Sadna solata s tofujem in batatom

Si želiš popestriti svoj poletni jedilnik z nečim resnično drugačnim? Sadna solata Rojak je edinstvena mešanica sladkega, kislega, slanega in pikantnega, ki izvira iz jugovzhodne Azije – natančneje iz Malezije in Indonezije.

Deli novico s tvojimi prijatelji

V njej se prepletajo sveže tropsko sadje, kuhani batat, tofu in hrustljavi dodatki, preliv pa vse poveže v izbruh okusov, ki te ne bo pustil ravnodušnega.

Ta solata ni le osvežujoča, ampak tudi nasitna, veganska in bogata s hranili. Idealna je kot samostojna poletna jed ali kot eksotičen dodatek k pikniku. Priprava je preprosta, rezultat pa osupljiv.

Sestavine:

Solata:

  • 1 majhen sladki krompir (batat), kuhan na sopari do mehkega in narezan na kolute

  • ½ svežega ananasa, narezanega na kocke (pribl. 3 cm)

  • 1 zeleni mango, narezan na kose (pribl. 3 cm)

  • 1 libanonska kumara, narezana na kose (pribl. 3 cm)

  • 3 kosi ocvrtega tofuja, prepolovljeni

  • 1 velika pest kalčkov fižola

  • ¼ skodelice praženih arašidov, sesekljanih

  • malo praženih sezamovih semen

Preliv (sos):

  • 1 jušna žlica čili paste sambal belacan (ali sambal oelek z malo ribje omake)

  • 1 jušna žlica naribanega palmovega sladkorja

  • 1 jušna žlica temne sojine omake

Priprava:

  1. Pripravi preliv:
    V manjši skledi zmešaj čili pasto, nariban palmov sladkor in temno sojino omako. Dobro premešaj, da se sladkor raztopi.

  2. Pripravi solato:
    V večji skledi zmešaj batat, ananas, mango, kumaro in tofu. Čez prelij pripravljen preliv in vse sestavine nežno premešaj, da se enakomerno obložijo s prelivom.

  3. Postrezi:
    Solato razporedi v servirno posodo, po vrhu dodaj kalčke fižola, sesekljane pražene arašide in posuj s sezamovimi semeni.

 Nasvet:

Za še bolj izrazit okus lahko tofu predhodno mariniraš v malo sojine omake in ga rahlo popečeš na ponvi. Če ne najdeš zelenega manga, uporabi rahlo nezrelega, trdega običajnega manga.