Poletna uspešnica za pripravo najboljših sirupov, sokov in sladic

Ste vedeli, da imajo figovi listi nežno aromo kokosa? Da bi se čarovnija zgodila, poznavalci liste na kratko popečejo v pečici ali na ponvi, nato pa jih skuhajo s sladkorjem ali v mleku – podobno kot to počnejo s čajnimi listi. Okusnemu sirupu se bo težko upreti.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Slaščičarji, miksologi, kuharji – pa tudi stari starši in ljubitelji tradicionalnih receptov na splošno – dobro poznajo skrivnosti figovih listov – ki so užitni in precej okusni. To ne pomeni, da lahko liste jeste neposredno z drevesa. Pred pripravo jih je treba toplotno obdelati.

Ko to storite, se bo sprostila čudovita, nežna aroma kokosa, praženih mandljev in vanilije. Da bi se čarovnija zgodila, poznavalci pogosto liste na kratko popečejo v pečici ali na ponvi, nato pa jih skuhajo s sladkorjem ali v mleku – podobno kot se pripravljajo čajni listi.

Iz figovih listov lahko pripravite domač sirup, čaj in sok, za dodatno osvežitev pa dodate limono ali pa dišeče liste uporabite za pripravo sladic. Za panna cotto, pudinge, sladoled ali kremaste sladice mleko ali smetano zavrete skupaj s figovimi listi, da jim date poseben okus. Za koktajle se uporablja alkohol z dodatki, kot so vodka, gin ali rum.

Vsestranski listi se uporabljajo za zavijanje hrane za peko na žaru ali v pečici, saj ohranjajo sočnost in dodajo okus, služijo pa tudi kot osnova za kuhanje riža, zelenjave in drugih živil na pari.

Sirup iz figovih listov je odlično sladilo za jutranjo kavo ali čaj. Lahko ga prelijete tudi po neglaziranih biskvitih tortah za malo sladkosti, dodate ga jogurtu in granoli za dodatno sladkost ali pa ga uporabite namesto osnovnega sirupa v koktajlih za poseben, bogat okus.

sirup

Sirup iz figovih listov – Sestavine:

6 figovih listov
480 ml vode
240 ml medu
200 g sladkorja

Sirup iz figovih listov – Priprava:

Pečico segrejte na 175 °C. Figove liste razporedite po pekaču v eni plasti, tako da se ne dotikajo. Pekač postavite v pečico in pecite, dokler listi niso suhi, rahlo zviti in še vedno zeleni, približno 3–5 minut (odvisno od moči pečice in ali uporabljate ventilator). Vzemite iz pečice in postavite na stran.

V srednje velikem loncu na srednji temperaturi zavrite vodo, med in sladkor. Zmanjšajte ogenj na nizko temperaturo in kuhajte 5 minut, mešajte, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Odstavite z ognja, dodajte popečene figove liste in premešajte.

Mešanico pustite stati, dokler se ne ohladi, na sobni temperaturi (približno 90 minut). Precedite, liste zavrzite in sirup z okusom figovih listov prelijte v nepredušno zaprto posodo (npr. steklen kozarec).
Hranite v hladilniku in porabite v 3 tednih.