Najpreprostejši recept za paradižnikovo omako: Šalša iz pečice

Vonj po domačih paradižnikih, česnu in oljčnem olju je težko premagati, s tem receptom, ki pojasnjuje, kako se naredi šalša iz pečice, pa boste brez večjih težav uživali v polnem okusu poletja, po pripravi pa boste morda celo pustili kuhinjo popolnoma čisto.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ni vam treba dolgo kuhati ali mešati – pečica bo opravila večino dela namesto vas, in to bi lahko bil eden tistih receptov, h katerim se boste vedno znova vračali.

Šalša iz pečice – sestavine:

3 kg zrelih, sladkih paradižnikov
6–8 strokov česna
2 žlici soli
200 ml oljčnega olja
Po želji: sveža ali posušena bazilika
2 žlici sladkorja (če paradižnik ni dovolj sladek)

šalša

Šalša iz pečice – priprava:

Paradižnike operite in narežite na četrtine.

Strokov česna ne lupite – pecite jih z lupino, da se ne zažgejo.

Paradižnike razporedite v velik pekač, nanje razporedite česen, začinite s soljo in prelijte z oljčnim oljem.

Če paradižnik ni dovolj zrel in sladek, dodajte sladkor.

Po želji dodajte nekaj listov bazilike za svežino.

Postavite v pečico, ogreto na 180 °C, in pecite 50–60 minut.

Vsakih 20 minut nežno premešajte, da se enakomerno zapeče.

Po pečenju mehko pečen česen ožamemo iz luščin in vse skupaj zmiksamo s paličnim mešalnikom, da dobimo gladko zmes.

Vročo omako nalijemo v sterilizirane kozarce in shranimo v hladilniku ali zamrzovalniku.

po potrebi – s testeninami, rižoto ali kot osnovo za pico.