Priprava je preprosta, okus in vonj pa bosta pričarala občutek, kot da je poletje še vedno na mizi.
Sestavine:
-
1 kg črnega grozdja
-
1 kg belega grozdja
-
sladkor (2–3 žlice na kozarec, po okusu)
-
2 vanilina sladkorja
-
voda
Priprava:
-
Grozdje ločite od pecljev, dobro operite in razporedite v kozarce.
-
V vsak kozarec dodajte 2–3 žlice sladkorja (odvisno od okusa) ter malo vanilina sladkorja.
-
Prelijte z vodo do vrha kozarcev in jih dobro zaprite.
-
Kozarce postavite v večji lonec, na dno položite kuhinjsko krpo, da ne počijo, nato lonec napolnite z vodo do vrha kozarcev.
-
Segrevajte, dokler voda ne zavre, nato štedilnik ugasnite in pustite, da se vse skupaj počasi ohladi.
-
Ohlajene kozarce shranite na hladnem in temnem mestu.
Tako pripravljen kompot bo ohranil svežino in aromo grozdja, vi pa boste tudi sredi zime lahko uživali v okusu sončnih dni.