Recepti za najboljše kremne juhe

Jed na žlico je prava tolažba za telo in dušo, zato strokovnjaki priporočajo, da jo na krožniku imamo vsaj nekajkrat na teden. To še posebej velja za prehodno obdobje iz poletja v jesen – čas, ko prehajamo v mirnejši ritem in upočasnimo tempo življenja. Vedno dobra odločitev za regeneracijo organizma pa je prav gotovo juha.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Nekateri imajo raje bistre, spet drugi prisegajo na kremaste. Tokrat smo za vas zbrali 4 recepte za kremne zelenjavne juhe, ki vas bodo s svojim okusom in vonjem pustile brez besed, hkrati pa prinesle številne koristi za vaše zdravje.

1. Kremna korenčkova juha z ingverjem

Sestavine (za 4 osebe):

  • 500 g korenja

  • 1 krompir

  • 1 čebula

  • 2 stroka česna

  • 1 žlička svežega naribanega ingverja

  • 1 l zelenjavne jušne osnove

  • 100 ml sladke smetane

  • Olivno olje, sol, poper

Priprava:

  1. Na olju prepraži čebulo in česen, dodaj korenje, krompir in ingver.

  2. Zalij z jušno osnovo in kuhaj 20 minut.

  3. Zmiksaj v gladko juho, dodaj smetano in začini.

korenje

 2. Kremna brokolijeva juha

Sestavine (za 4 osebe):

  • 1 brokoli (približno 500 g)

  • 1 krompir

  • 1 por

  • 800 ml zelenjavne osnove

  • 50 g naribanega parmezana

  • Sol, poper, muškatni orešček

Broccoli bunches

Priprava:

  1. Na malo olja prepraži narezan por, dodaj krompir in zalij z osnovo.

  2. Po 10 minutah kuhanja dodaj brokoli in kuhaj še 7 minut.

  3. Zmiksaj, potresi s parmezanom in po želji dodaj ščepec muškatnega oreščka.

 3. Kremna bučna juha s cimetom

Sestavine (za 4 osebe):

  • 600 g buče (hokaido ali muškatna)

  • 1 čebula

  • 2 stroka česna

  • 1 krompir

  • 1 l zelenjavne osnove

  • 100 ml kokosovega mleka ali smetane

  • Ščepec cimeta, sol, poper

Priprava:

  1. Na olju prepraži čebulo in česen, dodaj bučo in krompir.

  2. Zalij z osnovo in kuhaj 20 minut.

  3. Zmiksaj, dodaj kokosovo mleko in začini s cimetom za topel jesenski okus.

soup 387836 1280

4. Kremna krompirjeva juha s porom

Sestavine (za 4 osebe):

  • 400 g krompirja

  • 1 por (bela in svetlo zelena část)

  • 1 čebula

  • 1 l zelenjavne jušne osnove

  • 100 ml sladke smetane

  • 1 žlica masla

  • Sol, poper, muškatni orešček

Priprava:

  1. Na maslu prepraži sesekljan por in čebulo.

  2. Dodaj narezan krompir in zalij z jušno osnovo.

  3. Kuhaj približno 20 minut, dokler krompir ni mehak.

  4. Zmiksaj v gladko juho, dodaj smetano in začini s soljo, poprom ter muškatnim oreščkom.

Namig: Juho lahko obogatiš s hrustljavo popečeno slanino ali kruhovimi kockami.