Največja napaka, ki jo naredimo, ko kupimo sir

Tudi sir potrebuje določeno količino vlage, če pa se odvečna vlaga “ujame” v folijo, bo sir postal sluzast, pokvarjen in plesniv.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Veliko sirov v trgovinah narežejo na rezine in jih prodajajo zavite v plastično folijo – deloma iz praktičnih razlogov, deloma pa zato, da lahko kupci vidijo, kaj dejansko izbirajo.

To ne pomeni, da jih morate pustiti v plastiki, ko jih prinesete domov. Strokovnjaki pravijo, da je plastična folija slaba izbira za shranjevanje sira.

Prozorna plastična folija preprečuje dovod zraka, kar je izjemno pomembno za ohranjanje in podaljšanje svežine ter roka uporabnosti sirov, zlasti tistih bolj trdih in mastnih. Prozorna plastična folija prepušča svetlobo, kar lahko dodatno pokvari videz in okus sira.

Tudi sir potrebuje določeno količino vlage, če pa se odvečna vlaga “ujame” v notranjosti folije, bo sir postal sluzast, pokvarjen in plesniv. Varno je jesti le sire s plemenito plesnijo, kot sta Roquefort in Gorgonzola, ne pa tistih, ki so zaradi nepravilnega shranjevanja “poplavili”.

sir

Podaljšajte rok uporabnosti sira

Namesto plastične folije sir zavijte v povoščen papir ali, če želite, ga položite v nepredušno posodo in shranite v hladilniku. To ne bo le preprečilo izsušitve/kvarjenja sira, temveč bo preprečilo tudi širjenje mlečnih vonjav po preostalem delu hladilnika.

Trdi siri, kot je parmezan, se prodajajo narezani v vakuumsko zaprtih plastičnih embalažah – in v njih so popolnoma varni, dokler so neodprti in shranjeni v hladilniku. Ko embalažo odprete, je bolje, da sir preložite v stekleno posodo z ustreznim pokrovom ali ga zavijete v rahlo vlažno bombažno krpo, da preprečite izsušitev.

Čeprav je tehnično večino sirov mogoče zamrzniti, da podaljšate njihov rok uporabnosti, se po odtajanju spremenijo barva, tekstura in okus samega izdelka, kar lahko negativno vpliva na raven užitka, ki ga dobite. Bolje je kupiti manjše količine sira, ki jih lahko pojeste v kratkem času, kot pa ga dati v zamrzovalnik.