Od tradicionalnih pit, ki dišijo po otroštvu, do sočnih biskvitov, kremastih sladic in hitrih tort, ki jih lahko pripravite v trenutku – možnosti peciv z jabolki so neskončne.
Jabolčna pita je klasika, ki ima vojsko oboževalcev, ne le zaradi svojega okusa, ampak tudi zaradi preprostosti in dejstva, da se nam zelo težko ponesreči.
Zato nas vedno razveselijo različice na temo jabolčne pite. Spodaj vam prinašamo eno takšnih, ki bo še posebej všeč ljubiteljem maka in jabolk.
Pita iz jabolk in maka
Sestavine:
300 g gladke moke
300 g zdroba
150 g sladkorja
1 pecilni prašek
Mešanica maka:
200 g mletega maka
100 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
50 g masla
300 ml mleka
Mešanica jabolk:
750 g naribanih jabolk
150 g sladkorja
3 žlice ruma
1 čajna žlička cimeta
Dodatno:
150 g masla
Makova in jabolčna pita – priprava
Zmešajte moko, pecilni prašek, sladkor in zdrob. Zmes razdelite na tri enake dele.
V skledi zmešajte mak, sladkor in maslo ter prelijte z vrelim mlekom. Dobro premešajte in pustite, da se ohladi. Zmes razdelite na dva dela.
Jabolka olupite in naribajte, tako da jih je 750 gramov. Jabolkom dodajte sladkor, rum in čajno žličko cimeta ter dobro premešajte.
Pekač velikosti 30 x 20 centimetrov namažite z maslom in dodajte tretjino suhe zmesi.
Polovico jabolčne zmesi dodajte suhi zmesi, polovico makove zmesi pa jabolkom.
Postopek ponovite: suha zmes, jabolčna zmes in makova zmes.
Torto zaključite z zadnjo tretjino suhe zmesi in 150 grami tanko narezanega masla.
Pecite pri 160 stopinjah približno eno uro. Torta naj dobi lepo zlato barvo.
Pustite, da se popolnoma ohladi.
Po želji potresite s sladkorjem v prahu ali postrezite z vašim najljubšim sladoledom.
Kolač iz jabolk
Ste že kdaj poskusili jabolčno pito v nemškem slogu? Puhasto testo, karamelizirana jabolka in limonina glazura – kaj bi lahko bilo boljšega od tega?
Enostavna je za pripravo in mnogi pravijo, da je to najboljša jabolčna pita, kar so jih kdaj jedli.
Sestavine:
za testo:
450 g gladke moke
2 čajni žlički pecilnega praška
150 g sladkorja
vanilijev sladkor
ščepec soli
300 g hladnega masla, narezanega na kocke
naribana lupinica 1 limone
1 jajce (veliko)
za nadev:
1,5 kg kislih jabolk
70 g sladkorja
1 čajna žlička cimeta
2 žlici koruznega škroba
sok 1 limone
75 g praženih mandljev, sesekljanih
po želji: mleti orehi za posip po dnu
za glazuro:
3 žlice limoninega soka
100 g sladkorja v prahu
mandljevi lističi za posip
Priprava:
Moko presejemo v veliko skledo in jo zmešamo s pecilnim praškom, sladkorjem in soljo. Dodajmo maslo, narezano na kocke, limonino lupinico, vanilijev sladkor in jajce. Testo zamesimo. Razdelimo na tri dele, zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za približno 30 minut.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. En del testa uporabimo za dno, z drugim pa obložimo robove pekača. Dno večkrat prebodemo z vilicami in ga ponovno damo v hladilnik. Tretji del shranimo za zadnjo plast.
Jabolka olupimo in narežemo na tanke rezine ali kocke. Takoj jih zmešamo z limoninim sokom, da ne potemnijo. Dodamo sladkor, cimet in koruzni škrob. Vmešamo sesekljane mandlje. Dobro premešamo, da se vse skupaj poveže. Po dnu testa potresemo malo drobtin ali mletih orehov, nato pa razporedimo jabolka. Zadnji del testa razvaljamo in ga položimo čez nadev kot zgornjo skorjo. Robove dobro pritisnemo s prsti ali ravnim robom. Pito pečemo 30 minut pri 200 stopinjah. Nato jo pokrijemo s peki papirjem, da ne postane preveč temna, zmanjšamo temperaturo na 175 °C in pečemo še 30 minut – dokler zgornja skorja ni zlato rjava.
Pito pustimo, da se popolnoma ohladi na rešetki, nato pa jo čez noč pustimo v hladilniku. Pred serviranjem sladkor v prahu zmešamo z limoninim sokom v gladko glazuro in jo premažemo po zgornji skorji. Potresemo z mandljevimi lističi in pustimo, da se strdi.