Stepen grški jogurt: Kremasta popolnost z manj maščobami

Ta recept za stepen jogurt je neverjetno preprost in hiter za pripravo, postrežete pa ga lahko s svežim sadjem, palačinkami ali krekerji …

Deli novico s tvojimi prijatelji

Tisti, ki so ga že poskusili, se bodo strinjali, da je stepeni grški jogurt morda najbolj okusna oblika te kremaste hrane, ki jo je mogoče zlahka preoblikovati v sadno sladico, neustavljiv nadev za palačinke ali slan namaz za sendviče.

Grški jogurt je odlična rešitev, ko si zaželite nekaj sladkega in hitrega, brez preveč pomivanja ali zapletov v kuhinji. Jogurt stepeni smetani doda osvežilno noto, ki ji da teksturo nekje med pudingom in peno, ter zmehča maščobo, zaradi česar jo je lažje jesti brez nje ali z manj slabe vesti. Stepeni grški jogurt ima manj maščob in več beljakovin kot klasična stepena smetana.

Pred pripravo odcedite odvečno vodo iz jogurta, po možnosti takšnega, ki vsebuje čim manj sestavin, kot je navedeno na embalaži. Gosti, vodeni jogurti, ki vsebujejo želatino, pektin ali druge dodatke, niso najboljša rešitev, saj ne bodo dali dobrih rezultatov. Tudi navaden jogurt ne bo deloval v takšnih receptih – potrebovali boste pravi, grški jogurt. Čeprav ima težave z vodo, so med, javorjev sirup ali ekstrakt vanilije dobrodošli in ne bodo pokvarili teksture.

Ne glede na to, kaj izberete, je sam recept smešno preprost: vse sestavine dajte v skledo in mešajte, dokler se ne zgosti. Lahko ga takoj postrežete kot preliv, dodate palačinkam, popečenemu kruhu ali hrustljavim vafljem ali pa ga čez noč postavite v hladilnik, da se zgosti. Če se odločite vklopiti pečico, se stepeni grški jogurt odlično poda k različnim pečenim sladicam, kot so biskvitne torte ali krhke pite. Odličen je tudi dodatek k sadnim solatam z dodatkom oreščkov, pa tudi k hrustljavi granoli.

Stepen grški jogurt – Sestavine:

225 g grškega jogurta
170 g sladke smetane
55 g medu (približno 3 žlice)
1/4 čajne žličke vanilijevega ekstrakta
1 ščepec soli

jogurt

Stepen grški jogurt – Priprava:

V stoječem mešalniku z metlico zmešajte vse sestavine.
Mešajte pri nizki hitrosti, da se sestavine združijo, nato povečajte hitrost na visoko in mešajte, dokler zmes ni gosta in čvrsta, približno 5 minut.
Postrezite takoj ali razdelite v sklede in postavite v hladilnik, da se zgosti.