3 topla in mehka nedeljska peciva

Od štručk do buhtljev – topla in mehka peciva so vse, kar potrebujete ta konec tedna.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Kaj je lepšega kot nedeljo izkoristiti za gnetenje in pečenje? Vzemimo si trenutek zase (ali za aktivnost z družino) in roke potopimo v skledo z moko ter pripravimo toplo in mehko pecivo, ki nam bo polepšalo konec tedna. Najdite svoje najljubše v spodnjih receptih.

Mehki kifeljci

Zanje potrebujete 200 g naravnega kvasa, 1 žlico sladkorja, 1 žlico soli, 40 g masla, 230 gramov mleka in 2 jajci.  Vse sestavine dajte v skledo mešalnika in zamesite gladko testo. Če delate ročno, sestavine dobro povežite, dokler ne dobite elastičnega, gladkega testa. Testo nato preložite v posodo s pokrovom, ga na kratko pregnetite v gladko kroglo in pustite vzhajati na toplem mestu v kuhinji. Ko testo naraste, ga preložite na delovno površino in razdelite na približno 82-gramsne koščke. Oblikujte kroglice, pokrijte in pustite počivati še približno pol ure. Vsako kroglico nato razvaljajte z valjarjem in oblikujte v kifle. Kifle nato razporedite na pekač, obložen s papirjem za peko, in jih ponovno pustite vzhajati – v pečici s programom za vzhajanje ali na toplem mestu, približno eno uro. Ko so lepo narasli, jih premažite z razžvrkljanim jajcem, ki ste mu dodali malo mleka, in pecite v ogreti pečici na 200 °C – prvih 10 minut s paro, nato še 5 minut brez pare.

peciv

Vozlički s cimetom

Za testo potrebujete: 470 g gladke moke, 7 g suhega kvasa, 50 g sladkorja, ½ žličke soli, 250 ml mlačnega mleka, 70 g stopljenega masla, 1 večje jajce, 1 žličko vaniljevega izvlečka, za nadev pa: 90 g zmehčanega masla, 110 g rjavega sladkorja, 2 žlici cimeta ter 30 g stopljenega masla za premaz.

Polovico mleka rahlo segrejte, odstavite z ognja in vanj vmešajte kvas ter sladkor. Pustite nekaj minut, da se kvas aktivira in na površini začne peniti. V večji skledi zmešajte moko in sol. Dodajte kvasec, preostalo mleko, jajce in stopljeno maslo. Zamesite gladko, mehko testo. Oblikujte kroglo, pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite vzhajati približno eno uro – testo naj se podvoji. Medtem pripravite nadev: zmehčanemu maslu dodajte rjavi sladkor in cimet ter dobro premešajte, da dobite enotno, kremasto maso. Ko je testo vzhajano, ga preložite na pomokano površino in razvaljajte v pravokotnik velikosti približno 55 × 30 cm. Testo premažite s pripravljenim cimetovim nadevom, pri robovih pustite približno 1 cm praznega roba, da se bo testo pri prepogibanju lažje sprijelo. Testo prepognite po dolžini in robove rahlo pritisnite s prsti. Nato ga narežite na trakove široke 1 cm. Večji pekač obložite s papirjem za peko. Vsak trak ovijte okoli prsta in oblikujte v vozliček. Konec traku potisnite pod spodnjo stran, da se med peko ne razpre. Vozličke razporedite po pekaču z razmikom 2–3 cm, saj bodo med peko še narasli. Pred peko jih pustite vzhajati še približno 25 minut na toplem mestu. Nato jih obilno premažite s stopljenim maslom in pecite v predhodno ogreti pečici na 180 °C približno 20 minut, dokler ne postanejo zlato rjavi. Ko so pečeni, jih po želji ponovno premažite z malo masla in posujte z dodatnim cimetom za še bolj dišeč in topel okus.

peciv

Buhtlji s skuto

Za pripravo teh mehkih, dišečih buhtljev boste potrebovali 500 g gladke moke, 250 ml toplega mleka, pol do eno kocko svežega kvasa (ali vrečko suhega), eno jajce, en rumenjak, žličko sladkorja, žlico soli in 60 g masla sobne temperature.

V toplem mleku raztopite kvas, sladkor in žličko moke, premešajte in pustite približno deset minut, da se začne peniti. V večjo skledo presejte moko, ob robu dodajte sol, na sredini naredite jamico in vanjo vlijte kvasec. Dodajte jajce in rumenjak ter začnite mesiti. Ko nastane enotno testo, postopoma dodajte maslo – košček po košček – in gnetite, dokler se popolnoma ne vpije. Pokrijte s krpo in pustite vzhajati približno 40 do 60 minut, da se volumen podvoji.

Medtem pripravite nadev iz 300 g skute, enega jajca in ščepec soli. Ko je testo vzhajano, ga razvaljajte na približno centimeter debelo in narežite na enakomerne pravokotnike. Na vsak kos položite žličko nadeva, nato testo zaprite in oblikujte kroglico, pri tem pazite, da je spodnji del dobro zlepljen.

Buhtlje razporedite v pekač, premazan z maslom, in jih pustite vzhajati še približno pol ure. Nato jih premažite z maslom ali z mešanico masla in jajca ter pecite v ogreti pečici na 200 °C približno 30 minut, dokler ne postanejo zlato rjave.

Ko jih vzamete iz pečice, jih pokrijte z vlažno kuhinjsko krpo in pustite stati pet minut. Nato postrezite še tople – mehke, rahle in dišeče.

peciv