Enostavni recepti za vsak dan v tednu

Za vsak od sedmih dni tega tedna predlagamo sedem receptov. Nekaj ​​se bo našlo za ljubitelje mesa, rib in zelenjave.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Življenje je preprostejše in lažje, ko vnaprej vemo, kaj bomo jedli. Načrtovanje jedilnika vnaprej ne bo le skrajšalo časa, ki ga vsak dan porabimo za razmišljanje o tem, kaj bomo skuhali za kosilo in/ali večerjo, temveč bomo tudi zmanjšali stroške nakupa potrebnih sestavin.

V trgovinah in na tržnicah nas zlahka premami pogled na sveže in sezonsko sadje in zelenjavo, če pa nimate navade uživanja teh živil ali načrta, kako jih boste porabili v prihajajočem tednu – bodo verjetno zgnila v hladilniku.

Organizirate se lahko na več načinov: na primer, en ali dva dni v tednu si namenite nekaj ur za pripravo večjih količin jedi, ki jih boste nato razdelili na obroke za prihajajoče obdobje.

Toplotno lahko obdelate več različnih živil – vir beljakovin in ogljikovih hidratov skupaj s svežo zelenjavo in sadjem – ki jih boste čez teden kombinirali na različne načine.

Lahko pa vsak dan v tednu sledite našemu načrtu. Za vsakega od sedmih dni tega tedna predlagamo sedem receptov. Nekaj ​​bo za ljubitelje mesa, rib in zelenjave.

PONEDELJEK – ZELJNA ENOLONČNICA

Teden začnemo z obilno zeljno enolončnico ali tako imenovanim govnačem. Obstajajo različne vrste – nekateri si je ne morejo predstavljati brez peščice kuhanega fižola, drugi vanjo dajo klobase ali kakšen drug kos suhega mesa, mi pa vam predstavljamo recept za najlažjo varianto.

Govnač ali glavnač

TOREK – PITA Z BUČKAMI, JAJCI IN SIROM

Če ste se naveličali običajnih receptov z bučkami, imamo za vas okusno rešitev – italijansko pito tortino.

Tortino iz bučk

SREDA – PIŠČANEC V FINI OMAKI

Tokrat imamo na jedilniku preprostega piščanca, ki ga pripravimo v eni sami ponvi, polni okusov Grčije: olive, olivno olje, feta sir, paradižnik in origano. Meso prepražimo, dodamo vse ostale sestavine, še enkrat malo premešamo in – končano.

Sestavine

4 piščančji fileji
2 žlici ekstra deviškega olivnega olja
1 čebula, drobno sesekljana
2 stroka česna, zdrobljena
2 čajni žlički posušenega origana
700 g paradižnikove pasirane paradižnikove mezge
1 čajna žlička belega sladkorja
250 g češnjevih paradižnikov
150 g mešanih oliv
30 g feta sira, zdrobljenega
sveži listi origana za okras

Priprava

Fileje na obeh straneh začinite s soljo in poprom.
V veliki globoki ponvi na visoki temperaturi segrejte 1/2 olja. Dodajte piščanca. Pecite približno 45 sekund na vsaki strani oziroma dokler ne porjavi. Preložite na krožnik.
V ponev dodajte preostalo olje. Zmanjšajte ogenj na srednjo temperaturo. Dodajte čebulo, česen in posušen origano. Med mešanjem kuhajte 2 minuti in 30 sekund. Dodajte pasirano paradižnikovo mezgo, sladkor, paradižnik in oljke. Ko jed zavre, kuhajte še 5 minut in občasno premešajte.
Pred serviranjem začinite s soljo in poprom ter po želji okrasite s svežim origanom.

ČETRTEK – BURGER

Burgerje lahko pripravimo glede na lasten okus, od klasičnih do sirnih ali veganskih. Pomembno je, da sledimo tem korakom.

PETEK – OCVRT KROMPIRČEK Z OSLIČE

Petek je kot nalašč za ribe. Pripravite ocvrtke iz osliča in krompirja, ki jih je najbolje postrežemo tople z omako po vaši izbiri – od navadne majoneze, kisle smetane in vinskega kamna do kečapa. Pred serviranjem jih ne pozabite pokapati z malo sveže stisnjenega limoninega soka. Tukaj je recept.

Sočne ribje polpete, ki jih boste pripravljali znova in znova

SOBOTA – PALAČINKE S SIROM

V soboto zjutraj si privoščite palačinke s sirom. Palačinke specite kot običajno, nato pa jih napolnite z lepo kremo na osnovi sladke stepene smetane in maskarpona. Potresite jih s sladkorjem v prahu in sezonskim sadjem – po možnosti lokalnimi in svežimi jagodami.

NEDELJA – ŠTEFANI PEČENKA

Štefani pečenka, znana tudi kot mesna štruca, je odlična izbira za svečane priložnosti ali nedeljsko kosilo.

Nedeljski recept: Štefani pečenka