Dragocene sestavine
Pastinak ima skoraj enako količino kalija kot banane in kar nekaj drugih pomembnih hranil, vključno z vitaminom C, folatom in manganom, ki imajo pomembno vlogo pri uravnavanju krvnega sladkorja in delovanju možganov.
Vsebuje tudi vitamina K in E, tiamin, vitamin B6, magnezij, fosfor in cink ter dragocene antioksidante, med katerimi izstopajo poliacetileni, za katere je avstralska raziskava iz leta 2005, objavljena v reviji Journal of Agricultural and Food Chemistry, dokazala, da so učinkoviti v boju proti raku.
Večina korenovk, vključno s tukaj neupravičeno zapostavljenim pastinakom, je na voljo v sezoni skozi vso zimo do zgodnje pomladi in takrat je pravi čas, da jih čim pogosteje uporabljamo pri pripravi obrokov. Lahko ga uporabite za pripravo juh in omak ali pa ga spečete v pečici, odličen pa je tudi kuhan in pasiran. V tej različici lahko služi kot dobrodošel nadomestek za pire krompir. Pire bo zaradi vsebnosti škroba prav tako penast, vendar bo imel nižji glikemični indeks, več vlaknin, manj kalorij ter povsem nov in zanimiv okus.
Recept za pomfri
Pastinak lahko uporabite tudi za pripravo lažnega pomfrija, ki bo imel bogat, oreščkast okus, ki je nekoliko podoben karameli, in se bo dobro podal k zimskim omakam in enolončnicam.
1. Narežite ga na trakove, pokapajte z oljčnim oljem ter začinite s soljo in poprom.
2. Pecite v pečici, ogreti na 230 stopinj Celzija, 20 do 25 minut, dokler niso mehki in hrustljavi na robovih.
3. Na koncu jih lahko potresete s svežimi zelišči, kot sta rožmarin ali mleti klinčki.
Priloga, ob kateri si boste obliznili prste!