Francoska carbonara s čebulo

Francoska različica priljubljene italijanske carbonare navduši z nežno sladkobo karamelizirane čebule in bogatim, kremastim okusom. To je popolna jed za ljubitelje testenin, ki si želijo nekaj klasičnega, a z malce francoskega pridiha.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Sestavine

  • 4 veliki rumenjaki

  • 120 g pancete, narezane na kockice

  • 2 žlici masla

  • 3 velike rumene čebule, tanko narezane

  • 1,5 žličke soli

  • 1/2 žličke mletega popra

  • 1/2 skodelice belega vina

  • 450 g špagetov

  • 40 g sira Pecorino Romano, drobno naribanega

Priprava

  1. V veliki ponvi na srednje močnem ognju prepražite panceto, dokler ne postane zlato rjava in hrustljava – približno 8 do 10 minut. Panceto s penasto žlico preložite na krožnik, maščobo pa pustite v ponvi.
  2. V isto ponev dodajte maslo in ga raztopite. Dodajte narezano čebulo, vejice timijana (če želite), sol in poper. Dobro premešajte, pokrijte in kuhajte 5 minut. Nato odkrijte, premešajte, ponovno pokrijte in kuhajte še 5 minut.
  3. Odkrijte ponev in nadaljujte s karamelizacijo čebule. Sprva jo mešajte občasno, nato pogosteje, ko začne temneti. Kuhajte, dokler čebula ne postane bogato rjave barve – to traja približno 35 do 45 minut. Če se dno začne preveč prijemati, zmanjšajte temperaturo. Dodajte belo vino in kuhajte približno 30 sekund, da se tekočina prepolovi.
  4. Medtem v velikem loncu osoljene vode skuhajte špagete po navodilih z embalaže. Preden jih odcedite, prihranite vsaj eno skodelico vode, v kateri so se kuhali.
  5. Ko je čebula gotova, ponev odstavite z ognja. Dodajte kuhane špagete in dobro premešajte, da se povežejo z omako.
  6. V skledi stepite rumenjake in nariban sir Pecorino. Med stalnim mešanjem počasi vlivajte 1/4 skodelice vode od testenin, da se jajca temperirajo.
  7. Mešajte špagete s kleščami in počasi vlivajte mešanico jajc in sira – prelivajte po testeninah, ne po robovih vroče ponve. Dodajte še 1/4 skodelice vode od testenin in mešajte, dokler se omaka ne zgosti in lepo obda špagete (približno 1 minuto). Po potrebi lahko jed na najnižji temperaturi še rahlo zgostite.
  8. Na koncu vmešajte hrustljavo panceto.
  9. Takoj postrezite in po želji potresite z dodatnim naribanim sirom Pecorino ter sveže mletim poprom.

Namig:
Ta različica karbonare je bogatejša in slajša zaradi karamelizirane čebule – prava francoska različica italijanske klasike.

Pa dober tek!