Kupili ste konzervo fižola ali tune, je niste pojedli do konca in se sprašujete, ali jo je varno pustiti v hladilniku, dokler ne boste spet lačni, ali pa jo je treba preliti v drugo posodo … Tehnično gledano, da, odprto konzervirano hrano lahko shranite v isti pločevinki – če jo le pravilno zaprete, priporočljivo pa je, da očistite njeno zunanjost.
Tekočina v pločevinkah: Je treba fižol ali čičeriko izpirati?
Eden najpogostejših mitov o konzervah je, da lahko shranjevanje odprte hrane v njih povzroči zastrupitev. Včasih je bilo to res mogoče, saj so bile konzerve v preteklosti zapečatene s svincem, ki je lahko onesnažil hrano, če je bila odprta konzerva shranjena v hladilniku. Danes pa so konzerve v celoti izdelane iz aluminija ali jekla in ne vsebujejo več svinca. No, zadeva ni povsem trivialna: odprto konzervo je treba pred postavitvijo v hladilnik čim tesneje zapreti, nekateri strokovnjaki pa svetujejo tudi pranje zunanje strani. Čeprav se morda zdi priročno ponovno uporabiti pokrov konzerve, to ni priporočljivo – rob je lahko oster in pokrov se ne zapre dovolj tesno. Namesto tega uporabite plastično folijo, vrečko z zadrgo ali silikonski pokrov, da preprečite vdor zraka.

Preden odprete pločevinko, jo je pametno oprati ali obrisati z antibakterijskimi robčki: Samo predstavljajte si pot, ki jo je prestala od tovarne in tovornjaka do skladišča. Bile so v različnih rokah, ki so jih postavile na police, pa kupcev, ki so si ogledovali njihovo sestavo. Morda je kakšna med tem padla na tla … Pri odpiranju pokrova bakterije zlahka vstopijo v živilo, in da bi to preprečili, pločevinke pred uporabo operite in obrišite s kuhinjskim papirjem.
Kako dolgo lahko živilo zdrži?
Pri sobni temperaturi odprta pločevinka ne sme stati več kot eno uro poleti ali dve uri pri sobni temperaturi pod 32 °C, še posebej, če vsebuje meso, ribe ali mlečne izdelke. V hladilniku lahko večina izdelkov zdrži tri do štiri dni, vendar je priporočljivo, da pašteto, pa tudi konzervirano tuno, sardine, mesne prigrizke in podobno porabite v 24 urah.
Poškodovanih pločevink ni priporočljivo uporabljati, ker obstaja večje tveganje, da se kemikalije, ki jih vsebuje zaščitna plast pločevinke, tako imenovani bisfenol A (BPA), preselijo v živilo. Njihovi škodljivi učinki vplivajo na hormonsko neravnovesje. Zato je bolje zavreči pločevinke, ki so napihnjene ali imajo nenavadno obliko, kot tvegati.

 
                    




 
                                             
                                             
                                             
                                             
                                
                             
                                
                            