Ne papriko, pripravite polnjeno bučo! (VIDEO)

Jesenski čas nas vedno znova navduši s svojo bogato ponudbo sezonske zelenjave, med katero buče zavzemajo posebno mesto. Čeprav so polnjene paprike klasična izbira, je čas, da se preizkusite v nekoliko bolj ustvarjalni in jesensko-prijetni različici: polnjena buča.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Zakaj polnjena buča?

Buča ni le dekorativna in aromatična, temveč je tudi izjemno vsestranska. Njena sladkoba in nežna tekstura se odlično kombinirata z mesnimi, vegetarijanskimi ali riževimi nadevi. Pečena buča z notranjostjo, polno okusov, postane prava jesenska specialiteta.

Osnovni recept za polnjeno bučo

Sestavine (za 2–4 osebe):

  • 1 srednje velika buča (npr. hokaido ali muškatna buča)

  • 200 g mletega mesa ali 200 g kuhane kvinoje/riža (za vegetarijansko različico)

  • 1 manjša čebula

  • 1 korenček, nariban

  • 2 stroka česna

  • 50 g parmezana ali drugega sira

  • 2 žlici olivnega olja

  • sol, poper, muškatni orešček, sveža zelišča po okusu

 

Predlogi za nadeve

S čimer se lahko resnično poigrate, so nadevi. Obstajajo različne različice, odvisno od tega, kaj imate radi. Ljubitelji mesa lahko za nadev pripravijo riž in mleto meso ter začinijo po želji. Za vegetarijanski nadev pa lahko uporabite čebulo, česen in sir (za to različico smo se odločili tudi mi).

Nadev lahko pripravite tudi iz naslednjih kombinacij:

  • Pečene gobe, čebula, korenje in sir feta

  • Mešanica zelenjave (por, korenje) z ajdovo kašo ali kuskusom

  • Mleto piščančje meso z bučkami, korenčkom in rižem

  • Mozarella ali cheddar s popečeno zelenjavo

  • Pečena jabolka, cimet, rozine in orehi

 

Priprava:

  1. Bučo prerežite na polovico in odstranite semena. Notranjost nekoliko izdolbite, da ustvarite prostor za nadev.

  2. Na olivnem olju prepražite čebulo, česen in korenček. Dodajte mleto meso ali kuhano kvinojo/riž. Začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.

  3. Napolnite bučo z nadevom, potresite z naribanim sirom.

  4. Pečico segrejte na 180 °C in bučo pecite približno 30–40 minut, dokler ni mehka in zlato-rjava.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ronit (@rontav123)

 

Nasveti za serviranje

  • Polnjeno bučo lahko postrežete kot samostojno jed ali kot prilogo k mesnim jedem.

  • Dodajte sveža zelišča, kot so timijan ali rožmarin, za bolj intenziven okus.

  • Za še bolj jesenski pridih jo postrezite z dušenim rdečim zeljem ali solato iz jesenskih sezonskih sestavin.

Screenshot 2025 11 07 at 12.27.59

 

Polnjena buča je popolna kombinacija jesenskih okusov, topline in barvitosti na krožniku. Namesto klasične paprike to jesen izberite bučo in razveselite svoje brbončice z ustvarjalno, nasitno in sezonsko jedjo.