Če niste med tistimi, ki se vedno držijo istega recepta, in radi preizkušate jedi z novimi okusi in kombinacijami, dajte priložnost tej okusni pečenki. Okrepljena z aromami rožmarina in česna se bo odlično dopolnila s hrenovo omako, ob tem pa se boste morda vprašali, zakaj hren običajno uživate le z mesom iz juhe … saj je tako dober. V tej omaki s česnom, jogurtom, gorčico in limoninim sokom bo zasijal še bolj.
Govedina, pripravljena na ta način – najprej zapečena v ponvi, nato dokončana v pečici – se imenuje tudi rostbif, idealno pa je, da jo pripravite srednje pečeno (medium rare). Če nimate litoželezne ali druge ponve, primerne za pečico, meso po pečenju preložite v pekač skupaj z oljem in sokovi, ki jih je spustilo.
Za to pravo praznično pečenko boste potrebovali približno eno uro, količina sestavin pa bo zadostovala za osem porcij. Seveda se velikost rostbifa lahko razlikuje, zato vnaprej izračunajte, koliko mesa potrebujete, da gostje ne bodo ostali lačni.
Sestavine za rostbif s česnom, rožmarinom in hrenovo omako
1,5–2 kg govedine (1 kos) brez kosti
1 čajna žlička soli
¾ čajne žličke mletega popra
1 žlica olja
3 žlice zmehčanega masla
1 šalotka, drobno sesekljana
2 žlici svežega rožmarina, drobno sesekljanega
4 stroki česna (3 drobno sesekljani, 1 strt)
240 ml grškega jogurta

1 velika žlica že pripravljenega hrenovega namaza
1 čajna žlička dijonske gorčice
1 čajna žlička limoninega soka
Priprava jedi
Pečico segrejte na 200 °C.
Meso natrite s približno ¾ čajne žličke soli in ½ čajne žličke popra.
V veliki litoželezni ponvi na srednje močnem ognju segrejte olje. Meso pecite približno 10 minut, pri čemer ga vsakih nekaj minut obračajte, da se enakomerno zapeče z vseh strani. Nato ga odstavite z ognja.
Zmešajte maslo, šalotko, rožmarin in sesekljan česen ter z mešanico premažite meso.
Ponev postavite v pečico in pecite 35 do 40 minut. Termometer, zaboden v sredino mesa, naj za medium rare pokaže največ 55 °C.
Pečenko preložite na desko za rezanje in jo pustite počivati 10 minut.
V manjši skledi zmešajte strt česen, jogurt, hren, gorčico in limonin sok. Solite in poprajte po okusu.
Meso narežite na tanke rezine in postrezite z omako.
Za več (prazničnih) jedi, klik sem.





