V Libertasu bodo brenčali Tomosi

Deli novico s tvojimi prijatelji

Razstava TOMOS je plod povezovanja , sodelovanja , znanja in izkušenj Mestne občine Koper, Tomos društ va Koper, Pokrajinskega muzeja Koper, Pomorskega muzeja Sergeja Mašera Piran, Fakultete za humanistične študije UP, Fakultete za pomorstvo in promet UL, Obalnih galerij Piran, Pokrajinskega arhiva Koper, RTV Koper-Capodistria, Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper in Avtomatik Delovišča. Razstava udejanja cilja strategije Kultura.PIKA – spodbuja sodelovanje med kulturnim in drugimi sektorji ter ohranja in reinterpretira kulturno dediščino.

 

Vzpostavitev kulturnega stičišča v Kopru je projekt, ki je bil začrtan v okviru prijave za pridobitev naziva Evropska prestolnica kulture 2025. Čeprav naziva nismo pridobili, se v Kopru zavedamo, da je kultura povezovalna in spodbujevalna sila. Vzpostavitev kulturnega stičišča v nekdanjem skladišču soli ob izolskih vratih ostaja v načrtih. Do pridobitve ustreznih dovoljenj in začetka obnove bodo v nekdanjem skladišču izvajali program kulturne zasedbe. V duhu povezovanja in dopolnjevanja nastaja tudi razstava TOMOS, ki bo otvorila kulturno zasedbo nekdanjega skladišča.

»Tomos, blagovna znamka, znana po svojih izdelkih v takratni Jugoslaviji in tujini, zasnovana ob koncu prvega desetletja po drugi svetovni vojni za specifične prometne potrebe svojega prebivalstva, je zrasla iz nič in postala uspešna zaradi vizije in poguma vseh tistih, ki so verjeli, vztrajali in zato zmogli prebroditi različne težave, se prilagoditi trendom in zato včasih tudi stopiti korak pred druge,« je zapisala Vlasta Beltram v uvodniku razstave »Moped, ki te ne pusti na cedilu, Tomosovi dvokolesniki 1955 – 1989«, ki smo si jo lahko ogledali leta 2012 v Pokrajinskem muzeju Koper. Leta 2014 smo v Pomorskem muzeju Sergeja Mašera Piran lahko pobliže spoznali zgodovino razvoja Tomosovih izvenkrmnih motorjev. Leta 2019 pa je bila v Galeriji Meduza Obalnih galerij Piran na ogled razstava Na sedlu spominov, ki je opozorila na dosežke propagande in oblikovanja nekdanje tovarne Tomos.

 width=Od marca do maja si bomo v nekdanjem koprskem skladišču soli fenomen Tomosa lahko prvič ogledali iz različnih kotov. Pregledna razstava bo razdeljena v šest sklopov: TOMOS in KOPER, TOMOS in MORJE, TOMOS in MOBILNOS T, PROPAGANDA TOMOS, TOMOS in DOM ter TOMOS in JAZ. Razstava bo ponudila svež pogled na družbeno vlogo tovarne Tomos v Istri.

 

Razstava in spremljajoči dogodki bodo le začetek kulturne zasedbe v letu 2021. »V okviru kulturne zasedbe v Libertasu letos načrtujemo kakovosten umetniški program, ki bo dopolnjeval redno dejavnost naših javnih zavodov s področja kulture in mestoma nadgradil in zapolnil vrzeli kulturnega miljeja pri nas,« so besede koprskega župana Aleša Bržana.

V marcu bo skladišče gostilo potujočo razstavo Arhitektura. Skulptura. Spomin. Umetnost

spomenikov Jugoslavije 1945-1991. Iz skladišča pa bo v živo oddajala tudi oddaja Weltraum, ki bo maja predstavljena na beneškem arhitekturnem bienalu.

 

Do konca leta se lahko veselimo še dveh odmevnih razstav. Konec maja bo Libertas zasedel Majski salon. Razstava ima najdaljšo tradicijo v Sloveniji, gre za odmev in prikaz sodobnega likovnega ustvarjanja ter prerez skozi današnjo slovensko likovno produkcijo.

 width=V septembru se bomo ponovno veselili Festivala Izis, ki je kulturno zasedbo skladišča začel že v lanskem letu in se, po mnenju kritikov, uvrstil med najboljše dogodke na kulturnem področju. Festival IZIS 2200 UND3R obljublja nepozabno umetniško izkušnjo potapljanja v intermedijsko umetnost.

 

V kolikor bodo razmere dopuščale, nameravajo v okviru kulturne zasedbe skladišča pripeljati tudi sodobne plesne predstave. Delovanje kulturne zasedbe se bo povezalo tudi s Primorskim poletnim festivalom.

 width=Kulturna zasedba skladišča 2021 napoveduje, kaj bo stičišče za prebivalce Istre prineslo v prihodnosti – kakovosten kulturni program, ki bo nastal v sodelovanju in povezovanju na lokalni in regionalni ravni, v bližnji prihodnosti pa tudi na mednarodni. Hkrati pa bo zadovoljeval potrebe lokalnih ustvarjalcev za produkcijo kulturnih vsebin.SOUSTVARI razstavo – tvoj UTRINEK TOMOS

V našem prostoru je bila skoraj vsaka družina na nek način povezana s Tomosom: veliko vas je delalo v različnih oddelkih tovarne, lahko pa so tja hodili v službo vaši starši ali nonoti. Si morda imel svoj Tomos? Kateri? Zagotovo je Tomos del tvoje zgodbe. Deli jo z nami.

Do 10. 3. 2021 nam posreduj svoj Tomos utrinek v obliki kratke zgodbe ali fotografije in umestili ga bomo v pregledno razstavo. Prispevek pošlji na e-mail naslov: razstavatomos@ gmail.com oziroma po pošti na: Mestna Občina Koper, Verdijeva 10, 6000 Koper (s pripisom “za razstavo Tomos”).»Brenčanje frčotov, Tomosovih motorjev Avtomatik, je zaznamovalo več generacij Jugoslovanov, Slovencev, predvsem pa prebivalcev Istre – od jutranjega prihoda poštarja, množičnih odhodov na delo v tovarne do poletnih večernih srečanj najstnikov na križiščih ulic,« doc. dr. Neža Čebron Lipovec.Oglasno sporočilo.