Koprski kanarčki počasi polnijo Bonifiko

Nogometaši Nogometnega kluba (NK) Koper v zadnjem času nizajo uspehe – od zmage v pokalu do odličnega rezultata celo v Prvi ligi Slovenije. To pa vseeno ni najboljši uspeh Koprčanov v Prvi slovenski nogometni ligi, saj so bili v sezoni 2009/10 prvaki.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Kanarčki so v nedeljo, 22. maja, Kopru zagotovili drugo mesto v slovenski ligi.

Nogometaši Nogometnega kluba (NK) Koper v zadnjem času nizajo uspehe – od zmage v pokalu do odličnega rezultata celo v Prvi ligi Slovenije. To pa vseeno ni najboljši uspeh Koprčanov v Prvi slovenski nogometni ligi, saj so bili v sezoni 2009/10 prvaki.

Predsednik tima, Ante Guberac, uspeh kluba pripisuje timu na čelu s trenerjem. »Zmagal je kolektiv, saj kolektiv nosi rezultat in kolektiv tudi vrže posameznike. Brez dobrega kolektiva ni posameznika in ni rezultatov«. Skozi celotno sezono so se prepletali bleščeči trenutki posameznih členov. Na začetku sezone je to bil Parris, potem je palico prevzel Barišič, potem se je pojavil Colley in tako naprej. Gospod Guberac poudarja značilnost igralcev sredinske obrambe, saj so oni veliko prispevali k odličnim rezultatom. V najboljši enajsterici jesenskega dela Prve lige Telemach, ki jo je objavil Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije, so bili kar trije igralci iz Kopra, in sicer Barišič (ki je dobil tudi titulo najboljšega igralca), Parris in Colley. Tudi v najboljši enajsterici celotne sezone so trije igralci iz Kopra – Parris, Colley in, nov na seznamu, Žan Žužek. Sicer je Maks Barišič v tej sezoni zadel trinajst zadetkov, sledita mu pa Kahem Parris in Lamin Colley z deset zadetkov. Trener, Zoran Zeljković je izbran za najboljšega trenerja.

Marca je NK Koper utrpel velik udarec, ko je Barišič poškodoval koleno, zaradi česar ni mogel nadaljevati igranja v ligi, saj je moral počivati doma. Ob odsotnosti najboljšega strelca so do izraza še več prišli igralci napada Kaheem Parris, Lamin Colley in Bede Osuji. »To so zlata vredni fantje, ne glede na to, da niso od tod, živijo za ta klub in mesto«, pravi predsednik Guberac. Parris je 22-letni Jamajčan, ki se je kanarčkom pridružil leta 2021. Na Bonifiki bo predvidoma ostal do konca sezone 2024/25, saj je podaljšal zvestobo. Colley je Gambijec, ki je igral na angleškem in nemškem, potem je leta 2019 je prišel v Slovenijo in igral za Novo Gorico do leta 2021, ko pride v Koper. Bede Osuji, 26-letni Nigerijec je del slovenskega nogometa že od leta 2013. Tudi on je v Koper prišel leta 2021. V sezoni je zadal 8 zadetkov.

Postopno vračanje Primorcev v ekipo

Pred leti so, zaradi notranjih težav in težavah s financami, najboljši primorski igralci podpisovali pogodbe in odhajali iz Kopra v druge time po Sloveniji in širše. Z vrnitvijo Kopra v prvo ligo pa je v klubu vse več in več Primorcev.

Andrej Kotnik, 26-letni Primorec iz Nove Gorice je februarja s Koprom podpisal dveletno pogodbo. To pa ni prvič, da Kotnik igra za Koper, saj je v selekcijah U15 in U17 pred leti igral zanj. Imel je pomembno vlogo v okrepitvi tima pred nadaljevanjem prvenstva.

Navijači se po tej sezoni poslavljajo od kapitana ekipe, Koprčana Ivice Guberca. Guberac je večino časa igral doma v Istri in mu pravijo »otrok Bonifike«. Odigral je 368 tekem in postal igralec z največ odigranih tekem za domači klub.

Člen najboljše enajsterice, Žan Žužek je kariero začel v Domžalah, leta 2016. V Koper pride leta 2019, z več kot 60 odigranih tekem v 1. SNL.

Odraz Bonifike

Pomanjkljivosti Bonifike negativno vplivajo na nogometaše in navijače. FC Koper je doma izgubil šest tekem, zunaj pa samo dve. Zadnja leta je tudi vse manj navijačev na tribunah, 16. maja pa je na tekmi z Radomljami bila Bonifika polna. Morda je na to vplival brezplačen vstop, vendar se je pokazalo, da je zanimanja za nogomet v Kopru še vedno veliko. Obstaja upanje, da bodo novi uspehi in nekaj popravkov v klubu pripomogli k temu, da se odpravi negativna energija, ki se je kopičila v zadnjih letih, in da se navijači v velikem številu spet vrnejo na Bonifiko.

V Kopru jezni in razočarani

Čeprav so rezultati lige odlični, v Kopru z njimi niso zadovoljni, saj je Ante Guberac prepričan, da je bila zadnja tekma ukradena. »Če bi bilo vse pošteno in če bi vsi dejansko igrali s takšnim namenom, kot smo mi, bi Koper lahko bil prvak,« pravi predsednik.

Želijo preiskavo Nogometne zveze Slovenije, vendar Guberac pravi, da to ne bo naredilo velike razlike. Čakajo pa na odgovor odvetnikov, ki jim bodo povedali, ali lahko sploh s preiskavo kaj dosežejo. Guberac Mariboru očita, da so kupili zmago, saj je razkrito, da naj bi Maribor z 80 tisoč evri premije motiviral Radomlje, da dosežejo zmago v Kopru. Guberac pravi, da postopke obsojajo, ne samo zaradi njih, ampak tudi zaradi drugih ekip v prihodnosti. Če NZS tega ne bi obsodila, pravi, da bi se takšnih metod v naslednjih letih lahko poslužil tudi Koper.

Sonja Kneževič