Klapavice

Z vami delimo preprost recept Emilije Pavlič za pripravo klapavic.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Za 5 oseb potrebujemo:

  • 1,5 kg klapavic,
  • 4 lit ledeno mrzle vode,
  • 4 pesti grobe naravne morske soli,
  • 5 žlic oljčnega olja, žlico masla,
  • 10 zrelih paradižnikov ali 2 dl domače paradižnikove mezge,
  • 20 strokov česna,
  • pest nasekljanega peteršilja,
  • 5 zvrhanih žlic naribanega suhega kruha ali presejanih drobtin,
  • sok treh limon
  • po želji dl belega vina.

Školjke pregledamo, odprte in poškodovane zavržemo. Zaprtim odrežemo “laske” nato jih operemo v osoljeni vodi dokler voda ni popolnoma čista in odcedimo. Stresemo v večjo kozico in počasi segrevamo. Počakamo, da se vse školjke odprejo.

V hladno kozico damo maščobo, na drobno narezan paradižnik, v vroči vodi opran narezan česen, peteršilj in na hitro pocvremo. Ko vsa tekočina izpari, dodamo drobtine, premešamo in stresemo k školjkam ali obratno. Po potrebi prilijemo 2 – 3 dl vroče vode, pokrijemo in kuhamo 25 minut. Malo pred koncem dodamo toplo vino. Na koncu dodamo še limonin sok.

Nasvet: Jemo samo tiste školjke, ki so odprte! Zaprte takoj zavržemo. Jedi iz školjk ne pogrevamo! Na enak način pripravimo tudi druge školjke ali škampe.

Recept iz knjige Tipične istrske jedi, Emilija Pavlič