Od kod je priplavalo kurilno olje?

Olje, ki je v začetku novembra priplavalo do obale Ližnjana je po analizi sodeč izteklo iz Termoelektrarne Reka, ni pa jasno, kako to, da ga na tako dolgi poti nihče ni opazil že prej.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Onesnaženje obale v Kostreni se je zgodilo 9. novembra, do obale Ližnjana pa je priplavalo štiri dni kasneje, ko so v Kostreni že postavili jezove. Neverjetno je, da takoj zatem nobena pristojna služba ni reagirala in da je olje preplavalo celotni Kvarner in ga na tako dolgi poti nihče ni opazil.

Dolores Brenko-Škerjanc iz Luške kapitanije Pula je včeraj objasnila, da je analiza vzorcev nafte v Ližnjanu pokazala, da gre za enake vzorce kot pri tistih iz Kostrene, kar bi pomenilo, da je obalo na jugu Istre pred dvema tednoma in pol počrnilo kurilno olje, ki je priplavalo iz TE Rijeka.

V TE Reka so sicer omenili, da je iz njihove tovarne priteklo 700 litrov naftnih derivatov, kar se zdi premajhna količina, da bi lahko onesnažila obalo v Kostreni in več kot pet kilometrov obale na jugu Istre.

Vedran Martinić, direktor Jadranskega izobraževalnega in raziskovalnega centra za odzive na nenadno onesnaževanje morja (ATRAC), je za Glas Istre povedal, da je vprašanje, kako je možno, da je madež prečkal celotno Kvarnersko regijo, ne da bi ga kdo opazil, edino pravo vprašanje, ki si ga je treba zastaviti.