Ali je kuhanje na plin bolj nevarno za zdravje kot življenje v onesnaženem mestu?

Glede na nove raziskave kuhanje na plin slabše vpliva na vaše zdravje kot življenje v mestu, onesnaženem s prometom ali industrijo.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Čeprav profesionalni in amaterski kuharji dajejo prednost plinskim štedilnikom pred električnimi alternativam, nove raziskave kažejo, da plinski štedilniki proizvajajo dušikov dioksid in drobne delce – nevarne toksine, ki so del plinov, ki jih oddajajo tudi vozila, piše Independent.

Če je to res, lahko takšne snovi dražijo pljuča in pridejo v krvni obtok, kar poveča tveganje za razvoj bolezni srca, raka in celo Alzheimerjeve bolezni. Na tovrstno onesnaženje zraka so najbolj občutljivi otroci in starejši.

Ena izmed študij je pokazala, da plinski štedilniki povzročijo porast onesnaževal zraka v zaprtih prostorih in so lahko veliko višje od ravni trdnih onesnaževal, ki lebdijo na prometni mestni ulici. Otroci so v raziskovalne namene hodili v šolo z nahrbtniki, opremljenimi z monitorji, ki so beležili onesnaženost zraka, poroča revija New Scientist. “Veliko otrok je bilo zvečer doma, ko je eden od staršev pripravljal obrok na plinskem štedilniku, dejansko izpostavljenih večjemu onesnaženju, kot pa ob hoji v šolo ob onesnaženem zraku,” je povedal prof. Frank Kelly z londonskega Imperial Collegea.

Rezultati druge študije kažejo, da je vsak osmi primer astme, ki se razvije v otroštvu v ZDA, pravzaprav posledica izpostavljenosti plinskim kuhalnikom v zaprtih prostorih. In prof. Kelly, ki sicer ni bila vključen v študijo, se strinja, da so plinske peči “glavni vir onesnaženosti zraka v zaprtih prostorih.” Verjame, da je bivanje v sobi s plinsko pečjo lahko vzrok za astmo ali druge zdravstvene težave pri občutljivih otrocih.

Plinski štedilniki in globalno segrevanje

Profesor Steffen Loft z univerze v Kopenhagnu se strinja z britanskimi in ameriškimi kolegi in trdi, da je zelo verjetno, da je »tveganje, povezano z izpostavljenostjo dušikovemu dioksidu iz plinskih štedilnikov, večje od tveganja življenja v mestu z onesnaženim zrakom«.

Znanstveniki opozarjajo, da plinski kuhalniki tudi spodbujajo globalno segrevanje. Raziskava, opravljena v ZDA, je pokazala, da uhajanje metana iz plinskih štedilnikov negativno vpliva na podnebje in ga je mogoče primerjati z izpusti ogljikovega dioksida iz približno 500.000 avtomobilov na bencinski pogon.