Bržan: »Dajmo, stisnimo zobe še malo!«

Deli novico s tvojimi prijatelji

Koprski župan Aleš Bržan je na svojem facebook profilu pozval vse prebivalce Kopra, da naj še malo zdržijo in ravnajo odgovorno.

 

Njegov zapis objavljamo v celoti:

 

»Spoštovane občanke in občani,

statistika okužb s koronavirusom je našo regijo obarvala v črno. Po slabem letu od razglasitve epidemije Covid-19 smo tudi pri nas začeli beležiti tako visoke številke, kot so jih bili pred tem vajeni drugod po Sloveniji in svetu. V zadnjem tednu se je število okužb povečalo kar za četrtino, virus pa je vdrl tudi v oba naša doma upokojencev. Potem ko smo se tako zelo dolgo in tako zelo uspešno spopadali z epidemijo, smo sedaj zašli na zelo nevarno pot. 

 

A situacija ni brezupna. V času, ko smo ravnali odgovorno, je znanost razvila cepivo in tudi pri nas smo že začeli cepiti najranljivejše skupine, tako da je večina okuženih v naših domovih za upokojence že dobila prve odmerke in so sedaj brez simptomov bolezni oziroma okužbo s koronavirusom prebolevajo v blagi obliki.

 

S celoletno disciplino smo si kupili čas, s katerim danes rešujemo življenja. Tudi bitka z virusom še ni končana in še vedno jo lahko dobimo. Zavedamo se, da smo nekoliko popustili pri spoštovanju ukrepov in da bomo morali zato nositi določene posledice. Težko pa sprejemamo, da bodo kaznovani tudi naši otroci. Širjenje virusa smo v Kopru sposobni omejiti tudi v času, ko bodo naši otroci v šolah in vrtcih. Zato sem danes skupaj z ostalimi istrskimi župani vlado zaprosil, naj ponovno preveri smiselnost tako ostrega ukrepa oziroma najde boljši ukrep, ki ne bi imel tako hudih posledic za razvoj naših otrok.

Tudi v primeru, da nam bo vlada ugodila in omogočila normalen pouk in vzgojo, bomo morali svoje narediti tudi sami.

 

Če nas je na začetku motiviral strah, moramo sedaj pokazati pogum.

Pogum, da se upremo skušnjavam normalnega življenja in pritiskom tistih, ki nas sedaj s svojim neodgovornim ravnanjem želijo zapeljati v tvegana dejanja. Previdnost se vedno obrestuje. Nošenje mask, razkuževanje, zračenje, vzdrževanje medsebojne razdalje delujejo. Dosledno spoštovanje teh ukrepov nas je obvarovalo pred najhujšimi scenariji doslej in nas bo tudi vnaprej, vse do prihoda zadostnih količin cepiva za vse. Sedaj pa ukrepov ne bomo spoštovali samo zase in iz solidarnosti do ranljivih skupin, ampak tudi za normalno otroštvo naših najmlajših.

 

Čeprav je epidemija v Kopru do zdaj vzela le eno življenje in vas mnogo med nami pozna prijatelja ali sorodnika, ki je Covid prebolel v enem dnevu, to še ne pomeni, da virus ni tako zelo nevaren. Ravno nasprotno. Za številne je smrtonosen in pridružujejo se mu še novi še bolj nalezljivi sevi. Vsakršno popuščanje pri spoštovanju ukrepov ima za posledico dodatno širjenje epidemije, povečevanje zbolevanja in naraščanje števila umrlih.

 

Verjamem pa, da smo sposobni še enkrat stopiti skupaj in se dosledno držati vseh predpisanih ukrepov. Še zlasti k dodatni previdnosti pozivam mojo generacijo, občanke in občane, stare med 30 in 50 let, saj podatki kažejo, da smo postali prav mi najpogostejši prenašalci virusa.

 

Samo še malo stisnimo zobe, saj to stanje ne bo trajalo v nedogled. Cepivo se je izkazalo za učinkovito in prišel bo tudi čas, ko ga bo dovolj za vse.«