Gardsko jezero skoraj neprepoznavno

Turiste je letos na priljubljeni turistični destinaciji pričakala precej drugačna pokrajina, kot so je bili vajeni v preteklih letih.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Obala največjega italijanskega jezera ledeniškega nastanka, ki je priljubljena turistična destinacija tudi za številne Slovence, je na nekaterih predelih popolnoma spremenila svojo podobo. Zaradi dolgotrajne suše se je jezero skrčilo na najnižjo doslej zabeleženo raven in razkrilo dele jezerskega dna.

Po podatkih portala seatemperature.org so temperature na Gardskem jezeru za avgust nad povprečjem. V petek je imela voda v jezeru skoraj 26 °C, kar je približno enaka temperatura kot povprečna temperatura Karibskega morja, ki znaša 27 °C.

Da se je podoba jezera močno spremenila, je za portal Euronews potrdila tudi turistka Beatrice Masi. “Prišli smo že lani, bilo nam je všeč in zato smo se letos vrnili. Ugotovili smo, da se je pokrajina zelo spremenila. Bili smo kar malce šokirani, ko smo prispeli, saj smo se običajno tamle sprehajali ob jezeru, zdaj pa vode ni.”

“Suša je dejstvo, s katerim se moramo letos spopasti, vendar turistična sezona ni ogrožena,” je dejal župan Garde, Davide Bedinelli. Potrdil je, da je jezero izgubilo dva centimetra vode na dan.