Hrvaška je med prvimi uvedla vračilo embalaže

Te dni na Hrvaškem poteka razprava o tem, po kakšni ceni se odkupuje embalaža. Čeprav je Hrvaška to načelo uvedla že leta 2005, je cena embalaže najnižja v primerjavi z vsemi evropskimi državami.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Čeprav je sosednja Hrvaška že leta 2005 med prvimi evropskimi državami vzpostavila sistem vračila embalaže za pijačo, ima najnižjo plačilo med vsemi članicami EU, ki imajo tovrstne sisteme. Na Hrvaškem znaša plačilo za embalažo le sedem centov, v Nemčiji 25, na Finskem pa do 40 centov.

Ministrstvo za gospodarstvo in trajnostni razvoj je na vprašanja o povišanju cene za ambalažo odgovorilo, da se bo to zgodilo z predpisom nove uredbe o nadomestilu za ravnanje z odpadki. Združenja na Hrvaškem menijo, da bi morala biti minimalna provizija za vračilo na Hrvaškem 10 centov.

Ministrstvo bo po analizi prejetih pripomb oblikovalo končno različico uredbe in jo poslalo v nadaljnji postopek sprejemanja. Pravilnik bo vseboval tudi nekatere predpise za zmanjšanje onesnaževanja.

Hrvaška je ena izmed vodilnih držav po zbiranju embalaže v Evropski uniji. Takšen sistem v Sloveniji še vedno ne obstaja.