NONINE PUSTNE KROŠTOLE

Zdi se, da smo še včeraj nazdravljali novemu letu, zdaj pa je tu že pust.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Norčavost pustnih šem, ki bodo vztrajno odganjale zimo (A imajo letos sploh kaj za
odganjati?), bomo lahko po različnih krajih v Sloveniji spremljali na pustno soboto, ki bo letos
18. februarja. Če ne prej, pa takrat »padejo« tudi vse novoletne zaobljube o hujšanju, dietah brez
sladkorja ipd. Značilna pustna hrana, ki se ji zelo težko odpovemo, so namreč krof, kroštole ali
hroštole in tudi miške oz. fritule. Vsem naštetim dobrotam se seveda ne rabimo odpovedati,
vendar pa moramo biti previdni pri količini, saj je hrana ocvrta, mastna in zato težje prebavljiva.
Privoščite si, kajti po pustnem torku se na pepelnično sredo prične štiridesetdnevni post, ki
traja vse do velike noči.

Z vami bom delila recept za pustne kroštole, ki me vrnejo v čas otroštva, ko jih je pripravljala moja
nona. Ker je kroštole pripravila za maškare, ki so hodile od vrat do vrat in se ustavile tudi pri naših,
smo vnuki kroštole jedli na skrivaj. So pa zato bile še toliko bolj slastne …

Sestavine: – 500 gramov moke,

– 5 velikih žlic sladkorja (lahko dodamo tudi vanilin sladkor),

– ščep soli,

– 3 rumenjake,

– 2 celi jajci,

– 15 dag masla,

– deci belega vina,

– olje za cvrtje,

– sladkor v prahu.

Postopek:
Maslo stopimo in počakamo, da se ohladi. Tri rumenjake in dve celi jajci stepemo skupaj s
sladkorjem. Dodamo moko, stopljeno maslo, sol in vino. Vse dobro pregnetemo, da nastane
homogena zmes. Testo na tanko razvaljamo in zrežemo na poljubno široke trakove. Na sredini
vsakega traku naredimo zarezo in en konec skozi njo obrnemo navznoter (če ne veste, kako
oblikovanje kroštol zgleda, si lahko posnetek poiščete na internetu). V ponev nalijemo večjo
količino olja za cvrtje, ki ga segrejemo. Kroštole cvremo na nizkem ognju, da zlato porumenijo
(pazimo, da ji ne prepečemo). Položimo jih na papirnate brisače, da le-te vpijejo odvečno olje.
Ko se ohladijo, jih potresemo s sladkorjem v prahu.

Če boste recepte preizkusili tudi v praksi, mi lahko fotografje in odzive pošljete na elektronski
naslov manca.hribovsek@obalaplus.si ali na FB profl ObalaPlus. Pa da vidimo, kdo naredi
najlepše kroštole!